Du är inte inloggad.

Artikel

A-kassa för dem som jobbar kommunalt

I dagens Sverige så är det många som jobbar kommunalt. Detat innebär att man har kommun eller landsting som arbetsgivare och inte något privat företag. I dagens tider med löpande rapporter om att det sker varsel på arbetsmarknaden så är det hög tid att se över sitt skydd utifall man skulle bli arbetslös. Ett sådant skydd är a-kassan, och det finns en särskild a-kassa som riktar sig till de kommun- och landstingsanställda. Denna a-kassa heter Kommunals a-kassa, och namnet knyter an till fackförbundet Kommunal, men facket och a-kassan är två skilda organisationer.

Varför skall man då som kommunanställd gå med i Kommunals a-kassa? Svaret är naturligtvis att man skall göra detta för att få ett försäkringsskydd som kan betala ut ersättning om man blir arbetslös. Detta är viktigt då det slår mycket hårt mot privatekonomin för en vanlig anställd att under en period vara utan lön. Detta är naturligtvis allvarligt för den enskilde, men faktum är att det även är allvarligt för samhället i stort då detta innebär att den totala köpkraften och konsumtionen kommer minska vilket kan leda till ytterligare varsel och uppsägningar i andra branscher.

Så de flesta hålelr nog med om att a-kassan fyller en viktig funktion i samhället och att det är viktigt för individen att ha detta ekonomiska skydd. Men vad kostar då detta skydd? Precis som i alla andra a-kassor i Sverige så tar Kommunals a-kassa ut en avgift för försäkringen. Denna avgift ligger på 160 kr per månad. För denan avgift så kan man få ut som mest 11 000 kr efter skatt om man blir arbetslös, förutsatt att man varit med i a-kassan minst 12 månader innan man blir arbetslös.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bastuspecialisten Ragnar Frunck Aktiebolag
Vad är factoring?
Nu kan du få mer från a-kassan – men är det tillräckligt?
Fördelar med löpande bokföring
Tjäna extra pengar