Du är inte inloggad.

Artikel

Använda Getingfälla - Tänk på...

Enkla klassiska getingfällor är billiga att köpa och enkla att använda. För kring femtiolappen fås en fälla som fångar getingar dygnet runt inomhus eller utomhus. För att nå bäst resultat kan man tänka på följande:

Rätt bete

En getingfälla ser ut som en burk som rymmer ungefär en liter. För att locka getingarna till fällan läggs något sött i botten på burken. Det man ska tänka på i detta fall är att inte lägga något som kan börja ruttna eller mögla. Många använder saft eller socker vilket fungerar utmärkt.

Det kan även vara smart att byta ut saften en gång i veckan eller liknande för att den ska vara färsk och därmed lukta mer vilket resulterar i att fler getingar hittar till getingfällan.

Upphängning

En getingfälla bör definitivt hängas högt om den hängs inomhus. Orsaken är att fällan lockar till sig getingar. Det är visserligen bra eftersom man vill fånga dem men det skapar också många getingar som surrar kring fällan innan de har hittat in. Om getingfällan ställs på bordet blir effekten att man inte kan sitta och äta där på grund av alla getingar.

Försök att lokalisera varifrån getingarna kommer och placera getingfällan så nära den ingång de använder för att komma in i huset.

Tömma

En getingfälla fungerar på så vis att getingarna lockas till den av det söta i fällan. De kryper sedan ner genom de små hål som finns i locket på burken. Väl där inne kommer de inte ut. Visserligen har de gott om mat men är det saft kommer de snart att drunkna. Är det däremot socker lever de längre men kommer fortfarande inte ut vilket tar död på dem till slut.

När fällan är full av getingar, eller att det låter för mycket om den, är det dags att tömma den. Det man ska vara beredd på då är två saker. För det första kan det fortfarande finnas levande getingar kvar i fällan vilket gör att man bör tömma den utomhus. Av just samma orsak bör man även ha med sig något att slå ihjäl de getingar med som uppenbarligen överlevt fällan.

God getingjakt!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Göran Liljeberg Konst & Insekter
Ekologiska leksaker
Populära kattraser
Vem var Carl von Linné?
Spöbyggnad enklare än vad du tror! Bygg ditt fiskespö