Du är inte inloggad.

Artikel

Att fakturera som privatperson

Ibland kanske man vill kunna åta sig frilansjobb, jobba extra eller konsulta och behöva fakturera utan att man för den sakens skull vill starta ett eget företag. För en tid sedan var detta en omöjlighet och satte många i en situation där de blev tvungna att starta bolag, med allt vad det innebär i form av lagar, regler och administration. Detta resulterade onekligen i att en massa kunskap och möjliga konsulter och frilansare helt enkelt struntade i att erbjuda sina tjänster. Eftersom de inte ville starta eget företag!

 

I dagens läge går det dock utmärkt att fakturera som privatperson. Du behöver helt enkelt inte inneha ett eget bolag samt f-skattsedel för att kunna skicka fakturor och erhålla betalningar från andra företag och privatpersoner. Genom att använda sig av ett egenanställningsföretag kan du fakturera som privatperson.

 

Hur går detta till?

Enkelt kan man säga att du genom att bli medlem i ett egenanställningsföretag får rätten att skicka fakturor genom dem och nyttja deras f-skatt för att sända fakturor. Detta eftersom du under din uppdragstid blir visstidsanställd av företaget. Du blir helt enkelt anställd endast under de timmar du faktiskt arbetar och fakturerar för. Egenanställningsföretaget sköter all administration med skatter och avgifter, inbetalning av moms samt löneutbetalningar till dig precis som vilken anställning som helst. Det du gör är att skaffa kunder, utföra uppdragen och fakturera. På detta sättet kan du fakturera som privatperson.

 

Vad bör jag tänka på?

Det du absolut måste ha i åtanke när du fakturerar som privatperson är att du måste tänka som en egenföretagare när det gäller fakturering. Räkna ut hur mycket du kommer att behöva fakturera för at få ut den lön du önskar. Tänk på att ca 50% av ditt faktureringsbelopp går bort i skatter och sociala avgifter. Dessutom måste du räkna på de kostnader du har i form av egenanställningföretagets avgifter, semesterersättning och tjänstepension.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Gör löpande bokföring
Billån utan kontantinsats
Kom igång med ett starta eget-bidrag
Att starta eget företag
Spara vs. investera pengar