Du är inte inloggad.

Artikel

Att köpa aktier på börsen

Att köpa aktier kan vara ett smart sätt att tjäna pengar på. Speciellt när sparräntorna är låga och man får lite pengar för sina besparingar av storbankerna. Aktiehandeln innebär risker som man måste vara införstådd med innan man börjar köpa eller sälja värdepapper. Den största fördelen med aktiehandeln är att man kan vinna ganska stora summor om aktiekursen går upp samtidigt som man får vara beredd på att förlora lika stora belopp om marknaden rasar.  Läs mer om vad du behöver tänka på när du ska köpa aktier på Finanso.se!

Aktiemarknaden förändras varje dag och erbjuder väldigt liten säkerhet åt investerarna. Är man beredd att ta de häftiga svängarna som aktiemarknaden står för och inte heller är rädd för att både vinna och förlora passar aktiehandeln en ganska bra.

Funktion - varför köpa aktier?

På aktiemarknaden kommer säljare och köpare överens om ett pris som aktien ska säljas respektive köpas för. Priset kallas för aktiekurs. Är du en aktieköpare behöver du ha en motpartner d.v.s. en person som vill sälja samma aktier du vill köpa, annars kommer inte transaktionen att kunna utföras. Detta finansiella köp sker inte automatiskt utan sköts via börserna och handelsplattformarna. Deras funktion är handelssamordnande.

Kontakten med säljaren är alltså inte privat utan hanteras av aktiemäklaren. Denne sköter aktieaffären åt båda sidorna. Det sker en matchningsprocess köpare och säljare emellan. Numera har aktiehandeln förflyttats till internet. Detta har på många sätt underlättat hela processen samt gjort den snabbare än förut.

Aktieorder - hur går jag tillväga när jag vill köpa aktier?

Om du bestämmer dig för att köpa eller sälja aktier börjar du med att lägga en order på aktiemarknaden. Ordern kallas aktieorder. I de flesta fall gäller ordern en dag, som kallas för intradagsorder.

Lyckas du inte sälja eller köpa aktierna under en handelsdag kommer din order att tas bort från marknaden. Då får du göra ett nytt försök genom att lägga en ny order nästa dag. Det finns en möjlighet att lägga aktieordern under längre perioder än endast en handelsdag. Risken är då att du köper eller säljer aktierna till en oattraktiv kurs om marknaden förändras under dessa dagar. Fördelen är att man slipper lägga en ny order varje handelsdag. 

Vad betyder orderdjup?

Ett orderdjup indikerar hur din aktieorder placeras på marknaden. Det visar antalet aktier som finns på marknaden bland köpare och säljare tillsammans med dess pris. Orderdjupet visar även vad köparna har angett som aktiepris gentemot vad säljarna är villiga att sälja aktierna för. Att titta på orderdjupet kan ge en förståelse för vilket pris man kan köpa eller sälja en aktie för och få en slutgiltig affär.

Vilka sorts aktier ska jag köpa?

Är du ointresserad av börsen så rekommenderar vi dig att investera i indexfonder. Vill du bygga en utdelningsportfölj så kan preferensaktier och dess höga avkastning vara intressant att titta på. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Samla lån
Sommarjobba på eget sommarjobb
Lägg om kreditkorts skulder
Tre olika typer av lån
Hitta rätt a-kassa för dig som IT-konsult