Du är inte inloggad.

Artikel

Att tänka på när du säljer din bil

Viktiga punkter att tänka på för dig som skall sälja bil privat

År 2017 såldes bytte över en miljon begagnade bilar ägare i Sverige, många av dessa bilar såldes mellan privatpersoner. Som privatperson finns det en del att tänka på inför en försäljning av ett begagnat fordon om man inte vill vända sig till en bilhandlare som hjälper till med försäljningen. Många som avser att sälja ett begagnat fordon som inte har så högt värde väljer såklart att göra detta privat eftersom man vill undvika att betala alltför stora summor till mellanhanden det vill säga bilhandlaren.

Nedan listar vi 3 viktiga punkter vi anser att man bör fundera över och agera på vid försäljning av ett begagnat fordon.

 

Prisnivå

Det första man behöver göra som säljare till en begagnad bil är självklart att ta reda på vilken prisnivå man ska lägga sig på. Här är det viktigt att man skaffar sig kunskap om hur mycket bilen egentligen är värd. Ett vanligt misstag är att man övervärderar sin bil i synnerhet en bli som första gången skall säljas som begagnad. Om säljaren har köpt en helt ny bil för kanske 250.000  förväntar sig säljare ofta få ett hyggligt pris för den bilen man har köpt. Men en bil tappar otroligt mycket i värde redan samma timme du kör ut den från din bilhandlare och det här är en fasa för många att upptäcka, hur mycket värdet på ett fordon går ner.

 

Börja därför med att titta på olika sajter där man kan få fram ungefär hur mycket just din bil är värd. Detta ger ganska bra riktlinjer om hur mycket ens eget fordon kan vara värt. Det är viktigt att man inte sätter ut ett för högt pris eftersom du då inte kommer få några spekulanter det är bättre att sätta ett rimligt pris och sedan låta en budgivning avgöra hur mycket du får för just ditt fordon. Tänk också på att de flesta som köper en begagnad bil vill pruta.

 

Bilens skick och besiktning

När man ska sälja en bil så är det viktigt att bilen är i gott skick och att alla papper finns på plats samt att bilen är besiktigad inom rimligt avstånd från att man avser att sälja den. En bil som säljs nära inpå en besiktning kan oftast få ett lite högre pris eftersom köparen då är trygg och vet att den är nyligen besiktigad. Här finns det också andra fördelar man kan ta del av till exempel kan du köpa en Carfax Rapport om ditt fordon så att köparen tryggt och säkert kan se ditt fordon är ett bra köp, vem som äger bilen och inte har varit med om några trafikolyckor eller har tekniska fel eller har en manipulerad mätarställning och så vidare. Att investera en rapport kan faktiskt därför vara en god idé och öka värdet på din bil. Du visar att du är seriös och ger ett gott intryck!

 

Håll koll på kvitton och servicebok

När du säljer en begagnad bil är det viktigt att man kan visa upp kvitton på till exempel service eller reparationer som man har gjort eller att man har köpt bildelar eller liknande till sin begagnade bil. Har du reparerat själv och kan styrka det med kvitton och liknande så ger dig ett seriöst och bra intryck, det är även en garanti för den som köper bilen att det finns kvitton på saker och ting. Det kan gälla kvitton på nya fälgar, däck som medföljer, bilstereo tillbehör, reservdelar, ja allt som tillhör bilen. Att hålla koll på sin servicebok och kvitton är viktigt för en säljare eftersom köparen då ser vad som kan behöva göras med bilen och får även en indikation på vad det kan komma att kosta att reparera olika typer av saker som har med bilen att göra. Det här är också någonting som ger transparens och ett gott intryck när du avser att sälja din bil. För många som är ute efter att köpa en bil så är det viktigt att så att säga inte köpa “grisen i säcken” och därför är det viktigt att kunna ha servicebok, kvitton och noteringar på plats.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hur påverkas bostadspriser av coronakrisen?
Unionens A-kassa
Funderar du på att starta eget företag?
Factoringbolagen grundlurar småföretag
Starta eget på nätet