Du är inte inloggad.

Artikel

Att tänka på vid lån till bil

Många gånger när du är ute efter att köpa en bil såväl ny som begagnad behöver du finansiera ditt köp med ett lån. det finns många sätt att låna pengar på till ett bilköp ci de mest vanliga sätten är att ta ett privatlån eller som de även brukar kallas blancolån, eller så köper man bilen med sitt kreditkort och tar därmed ett kreditlån eller så tar man ett regelrätt billån där bilen står som säkerhet för lånet. hur man väljer att låna avgörs ofta av din ekonomiska situation eller hur och av vem du skall köpa bilen.


Om du skall köpa en ny bil från en bilhandlare så brukar dessa kunna erbjuda någon form av avbetalning med ett billån som är utgiven av ett finansbolag eller bank som handlaren har avtal med. Att rekommendera är dock att själv söka billån hos en bank eftersom du då kan förhandla direkt med banken utan att gå via handlaren. Ett billån fungerar oftast att ta just om du köper en ny bil av en auktoriserad handlare eller en dyrare begagnad bil genom en auktoriserad bilhandlare. Billån fungerar på det viset att du betalar en kontantinsats och därefter kan belåna resterande belopp. Du sätter även bilen som säkerhet för lånet.


Köper du däremot en begagnad bil av en privatperson så brukar billån vara helt uteslutet och du kommer då att få vända dig till att ta ett privatlån, vilket är mycket vanligt och ibland även lika förmånligt som ett billån. Ett privatlån har fördelen att du slipper lägga kontantinsats och du slipper inneha bilen som säkerhet för lånet eftersom lånet i sig är ett lån utan ställd säkerhet - ett så kallat blancolån.


När du lånar till att köpa en begagnad bil bör du ha i åtanke att lånet skall betalas tillbaka inom en viss tid och med viss amortering och ränta utställd. du bör därav endast låna så mycket så att du vet dig ha goda marginaler för att kunna betala tillbaka. Välj därför en bil som ligger i en rimlig prisklass för dig såväl vid köpdagen men även vid service och om du behöver nya reservdelar. Vissa bilmärken är mycket dyra att serva och köpa delar till vilket du bör ha med i beräkningen vid köp och finansiering av din begagnade bil.


Innan du slutför ditt köp om du avser köpa av en privatperson skall du självfallet kolla upp vem som äger bilen antingen genom aktörer som FordonFinans.se eller genom Transportstyrelsen och fråga på annat fordon eller i deras sms tjänst.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Låna snabbt, smslånens genomslag!
Dåligt med pengar innan löning
Lånet har utvecklats i takt med teknologin
Varför använda en låneförmedlare?
Smslån för en resa