Du är inte inloggad.

Artikel

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en notis som sätts på en privatperson eller på ett företag i ett register hos kreditupplysningen. En betalningsanmärkning fungerar som ett kvitto på att företaget eller privatpersonen tidigare inte har betalat för sig.

Betalningsanmärkningen finns som sagt i kreditupplysningsföretagens register, och dessa register används bland annat av banker, företag, myndigheter och privatpersoner som vill kontrollera ifall en person eller ett företag tidigare har varit en bra betalare eller inte. En betalningsanmärkning finns kvar i 3 år hos en privatperson innan den försvinner.

Vad händer den som har en betalningsanmärkning?

En privatperson som har fått en betalningsanmärkning kommer med största sannolikhet få mycket svårt att låna pengar. De flesta banker har system som automatiskt nekar privatpersoner att låna pengar om dem har betalningsanmärkningar. Det finns dock några få speciallångivare på den svenska marknaden som inte ser några problem i betalningsanmärkningar, och där man kan låna pengar med betalningsanmärkning utan problem.

En person med betalningsanmärkningar kommer även få mycket svårt att teckna olika typer av abonnemang så som abonnemang till mobiltelefoner, internet eller tv-kanaler. Detta beror på att företagen som erbjuder abonnemangen ofta inte vill ha med "dåliga betalare" att göra.

Andra saker som en betalningsanmärkning ofta sätter käppar i hjulen för är bland annat att hyra lägenhet eller skaffa arbete. Det är inte ovanligt att hyresvärdar gör kreditupplysningar på kommande hyresgäster för att försäkra sig om att hyresgästerna betalar för sig. Om kreditupplysningen visar att den potentiella hyresgästen har betalningsanmärkningar så kan det hända att han eller hon inte får flytta in. Det är heller inte ovanligt att arbetsgivare gör kreditupplysningar på arbetssökande för att på så sätt kunna sortera bort personer med betalningsanmärkningar. Detta är dock vanligast för arbeten som innefattar kontanthantering.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Guldprisets fortsättning
Sälj din begagnade bil effektivt
Hur lätt och smidigt det är att sms-låna
3 tips på hur du kommer igång med betalda undersökningar
Vem tjänar mest i världen?