Du är inte inloggad.

Artikel

Brusreducerande hörlurar

Det är många gånger frågan kommer upp; om brusreducerande hörlurar faktiskt är värt det. När allt kommer omkring, tenderar de till att vara dyra, och varje översyn påpekar de inte låter lika bra som andra liknande hörlurar utan denna funktion.

Om du behöver när ett lån, till exempel för att köpa en brusreducerande hörlurar, kommer Fairlån hjälpa dig.


Sedan finns det så klart marknadsförings påståenden, som säger något i stil med "95% brusreducering", som låter för bra för att vara sant, att inte tala om att den som har haft ett anständig par in-ear hörlurar vet hur mycket de isolerar dig från omvärlden på egen hand.

Brusreducerande hörlurar använder mikrofoner och någon typ av tekning som för att skapa en motsatt ljudvåg än den som är på väg mot trumhinnan. Denna omvända våg sänds via hörlurs ingång, och om det görs på rätt sätt, avbryter den och det sker en omvändning av den inkräktade ljudvågen. Till exempel, medan du sitter på ett plan, skickar hörlurarna ut en omvänd våg för att avbryta motorljudet.

I en perfekt värld, innebär detta att vågen avbryts helt, och du hör inte buller alls. Tyvärr (som många andra gånger)är det inte riktigt så enkelt.

Även de bästa brusreducerande hörlurarna kan inte trolla. Lågfrekvent buller, som flygplansexemplet ovan, är få gånger där brusreducerande hörlurar får lysa. Lågt, stadigt ljud är lättare att ta ut varandra. Högre frekvens, och övergående ljud, inte lika så. Så du kommer fortfarande att höra röster, så som barn, etc.

Men vad de gör, gör den bästa riktigt bra. Bose Quietcomfort 25 och Quietcomfort 20 t.ex. ser till att omvärldens väsen låses ute totalt. Det har gjorts många testat på en hel del hörlurar med brusreduktion, och de allra flesta är skräp. Många gör lite, om något, och det värsta faktiskt lägger till ett brus.
 

Dessa två faktorer, "inte magi" och "mest skit" är skälet till att brusreducerande hörlurar får ett dålig rykte.

Saker som kanske gör saken värre, eller åtminstone inte hjälper en, är missvisande termer som tillverkare använder för att beskriva deras brusreducering. Du kan ofta se "15 dB minskning" på en hörlur och "95% brusreducering" på en annan. Eftersom decibel är en logaritmisk skala, är det tekniskt möjligt för "95%" att vara matematiskt sant. Men det är inte vad du kommer att höra.

Brusreducerande hörlurar, som vi har diskuterat, fungerar inte på alla frekvenser. De behöver inte ens fungera på samma nivå, även om det är sagt sedan tidigare att det är de frekvenser de fungerar på. Bose, till exempel, sänker nivån med 45 dB vid 160 Hz (låg, basljud), men "bara" 20 dB vid 500 Hz. Så när en tillverkare hävdar en siffra eller en logaritmisk skala, är det i bästa fall en frekvens. Men annars talar siffran om nästan ingenting. En hörlur som sänker ett stort antal frekvenser genom 15 dB kan verka tystare än en som gör det med 20 dB vid endast ett fåtal frekvenser.  Därför rekommenderas starkt att gemene man ser över alla hörlurar hur de faktiskt fungerar, och särskilt de som har (eller länkar till) objektiva mätningar. Allt detta för att du ska hitta det bästa köpet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Göra avdrag på firman
Att tänka på vid lån till en bil
Låna pengar utan UC med BankID
NIX-registret
Fakturahantering för företag och verksamheter