Du är inte inloggad.

Artikel

Detta bör du ha koll på när du ska låna pengar

 

När du ska låna pengar och läser reklam och information från olika lånegivare finns det en del saker som man bör ha koll på, för att lättare kunna utläsa vilket lån som egentligen passar en bäst, och för att undvika att man tar ett felaktigt lån. Nedan följer exempel på termer som man som låntagare bör känna till och ha koll på när man läser igenom låneinformation:
 
Ränta.
Räntan är, som de flesta känner till, priset man betalar för ett lån. Det är lånegivaren som bestämmer hur stor ränta man tar för ett visst lån av den som vill låna pengar, så räntorna varierar en hel del mellan olika lånegivare. Räntan kan dessutom kombineras med olika avgifter, så räntan behöver inte vara det enda man betalar för lånet, även om det finns en del lånegivare som inte tillämpar avgifter, och hos dem betalar man därför endast en räntan.
 
Effektiv årsränta.
Denna ränta anger den faktiska kostnaden på lånet, dvs. i denna ränta räknas så väl räntor och andra avgifter av olika slag. När man vill jämföra flera lån med varandra, för att se vilket av dem som egentligen är billigast, är det därför smartast att titta på den effektiva årsräntan och inget annat.
 
Inkomst.
När man ansöker om vissa lån blir man ombedd att ange vilken inkomst man har. Detta är viktigt för lånegivaren, eftersom de vill kunna avgöra hur bra återbetalningsförmåga du har (Läs mer om detta hos Mici.se). Det är vanligast att man anger årsinkomst på sin ansökan om detta begärs, men hos en del lånegivare kan istället månadsinkomsten istället anges.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Unionens A-kassa
Löneoutsourcing gör att personalen alltid får rätt lön
Smslån var farligare förr
Har du flera lån?
För och nackdelar med 3 olika låntyper