Du är inte inloggad.

Artikel

Factoringbolagen grundlurar småföretag

Nyligen publicerades factoringlistan.se i syfte att visa den i dagsläget dåliga transparensen på den svenska factoringmarknaden. Enligt uppgifter från factoringlistan blir idag många egenföretagare och små- & medelstora företag i dagsläget grundlurade av många av de större aktörerna på factoringmarknaden. 

Att sälja fakturor och att använda sig av factoring ska vara ett sätt för företagen att få betalt snabbare utan att det behöver kosta för mycket. Då en normal kredittid kan sträcka sig från 30-90 dagar är det många företag som behöver betalt snabbare för att få likviditet och kassaflöde till företaget. Svenska egenföretagare och små- & medelstora företag måste få veta att de stora factoringaktörerna i många fall rånar dem. 

Enligt factoringlistan finns det några få aktörer på marknaden som har mer förmånliga priser för företagen. Det finns även ett par aktörer som numer jämför de olika factoringbolagens priser åt företagarna så att de själva kan välja det factoringbolag som erbjuder mest när de ska sälja en faktura. Dessvärre tillkommer det då en avgift för företagen att ha en mellanhand, vilket också bidrar till att det blir dyrt. Sedan finns det en aktör på marknaden som har utarbetat en ny affärsmodell som bygger på ett auktionsliknande sätt att sälja sina fakturor, på så sätt blir priserna mer transparenta. 

Factoring i allmänhet och på factoringmarknaden i England i synnerhet har utvecklingen nått längre och transparens har blivit en del av branschen. Att lura egenföretagare och små- & medelstora företag där är historia – factoringlistans förhoppning är att villkor och priser för factoring och fakturaköp ska bli helt transparenta – och att det ska bli historia även i Sverige.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Passiva inkomster med affiliate
De största fördelar med att handla binära optioner online
A-kassa för dem som jobbar kommunalt
Nybörjarguide till aktiehandel
Företagande och bokföringsskyldighet