Du är inte inloggad.

Artikel

Fakturaköp är ett smart sätt att frigöra likviditet snabbt

Att köpa fakturor är en vanlig tjänst som många gånger erbjuds av banker, låneinstitut och andra typer av finansföretag. Själva tjänsten är enkel: ett företag köper dina fakturor för mindre än vad de är värda. Om du till exempel har fakturerat en kund för 100 000 kronor kan företaget som köper fakturor köpa den för 90 000. Exakt vad du får för din faktura beror på flera faktorer.

Fakturaköp ger större trygghet

Det finns både fördelar och nackdelar med factoring, vilket är den vanliga benämningen för dessa tjänster. Det första du bör vara medveten om är att du så gott som aldrig kommer att få sålt fakturan för hela fakturabeloppet, även om du kan komma nära. När ett factoringföretag utför ett fakturaköp för företag så vill de naturligtvis att själva fakturan kommer att betalas. Har du fakturerat en kund som har en strulig betalningshistorik så kommer du sannolikt även att få mindre betalt för den specifika fakturan.

Överlåt fakturering till annat företag

Du kan naturligtvis överlåta hela fakturahanteringen till ett annat företag. Detta är i princip vad som händer när du som privatperson köper kläder och väljer faktura som betalningsalternativ. Då tar ett annat företag över och skickar fakturan till dig. Denna typ av fakturaköp är en vanlig del av svensk e-handel. Det innebär även att det är factoringföretaget som driver vidare ärendet om en faktura inte betalas in.

Fördelar med factoring

Den allra största fördelen är att du frigör likviditet. Du kanske inte får hela beloppet men du kan räkna med att du kommer att få det avtalade beloppet snabbt. Att sälja faktura kan snabbt bli en väsentlig del av verksamheten, speciellt för nyare företag som inte har alltför stora ekonomiska muskler. Om du dessutom överlåter hela fakturahanteringen till tredje part så slipper du lägga personal och resurser på detta.

Smart riskhantering

Varje gång ett företag skickar iväg en faktura så tar man en risk. Fakturaköp mellan företag handlar mycket om att koll på vad avtalet er sinsemellan anger. En del företag sätter i system att betala fakturor senare. Genom att tidigt vara tydlig med att man kommer att sälja sin faktura och låta ett annat företag hantera betalningen slipper man en hel del oro och huvudvärk. Helt plötsligt behöver du inte längre oroa dig för vad som händer om kunden inte betalar sin faktura i tid, det tar din fakturapartner hand om.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad kostar en inkomstförsäkring?
Investeringar vid oroliga tider på börsen
Tips och råd kring Mötesbokning
Lån utan UC
Konsten att hitta de billiga lånen