Du är inte inloggad.

Artikel

Förrätt är helt rätt!

Förrätt är en aptitretare som ska serveras före huvudrätten. Det är ofta något som förknippas med restaurangbesök eller när man bjuder på en festligare middag. Men så behöver det absolut inte vara. Matbordet är inte bara en plats för utfodring. Utan även en plats för njutning och upplevelser. 

Av många upplevs förrätten som det bästa på en hel middag. En förrätt ska vara något litet, väldigt gott och som dämpar hungern. Vilket i sig gör att man börjar känna mättnadskänslor och inte behöver kasta i sig varmrätten som man dessutom inte behöver äta lika mycket av som man gjort ifall en förrätt inte serverats.

När man väljer förrätt gäller det att anpassa den till valet av varmrätt. Har du en mäktig och smakrik varmrätt gäller det att välja en lättare förrätt eller tvärtom så det inte blir tårta på tårta. 

Toast Skagen, Trattkantarellsoppa eller Carpaccio är exempel på klassiska förrätter men möjligheterna är oändliga. Egentligen kan man ta och göra om vilket varmrätt som helst till en förrätt. Det är bara fantasin som sätter gränsen! 

Och man behöver definitivt inte ha gäster för att slänga ihop en förrätt till sig själv. Det behöver inte vara speciellt avancerat heller. Lite smörstekt sparris med lite riven parmesan över tar bara några minuter att steka och är vansinnigt gott!

Tänker man bara till så kan gårdagens rester förvandlas till en förrätt. Brödet som håller på att torka kan enkelt förvandlas till ljuvligt krispigt och väldoftande vitlöksbröd. Den tråkiga potatisen kan snabbt bli till råraka med lite hackad rödlök, crème fraiche och rom. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Choklad - en spännade historia
Renovera skorsten Stockholm
Populära matkassar att ge bort i Julklapp
Så väljer du rätt markis
Skapa ordning och reda med rätt heminredning