Du är inte inloggad.

Artikel

F-skattsedel på enkelt vis

F-skattsedel är i princip ett krav för att man ska kunna fakturera. För den som utför uppdragsbaserade jobb, som frilansare, hantverkare och så vidare så är det mer eller mindre ett krav. Länge var den vanligaste lösningen att man skapade ett enmansföretag vilket inte är det allra enklaste, samtidigt som det leder till en massa extra sidojobb vad gäller administration, pappersarbete och så vidare. Följden blir då att man får mindre tid över till att ägna sig åt det som faktiskt drar in pengar, vad det nu kan vara – städning, skrivjobb, hantverksarbete eller vad som helst. Allt detta krångel gör att många drar sig för att bli enmansföretagare och nöjer sig med en vanlig anställning. Men det finns ett alternativ till att starta ett eget företag som gör att man ändå kan fakturera sina kunder.

 

Fakturera utan bolag

Det handlar om anställningsformen egenanställning. Den gör att man i teorin är en vanlig anställd medan det i praktiken mer liknar att vara en egenföretagare – minus mycket av krånglet med administration och pappersarbete. Helt enkelt det bästa av två världar för den som vill arbeta som egenföretagare. Man kommer som egenanställd inte att ha någon fast lön utan precis som en egenföretagare så får man pengar när fakturorna betalas. Samtidigt så innebär det faktum att man kan fokusera på sin kärnverksamhet att man får ökade möjligheter att utföra faktureringsbart arbete. Många egenföretagare sitter kvällar och helger och sköter administration och pappersarbete – det slipper man som egenanställd.

 

Så fungerar det

Som egenanställd är man anställd i ett egenanställningsföretag. Det är detta företag som sköter det rent praktiska i bakgrunden med pappersarbete och fakturering – det är i egenanställningsföretagets namn som alla fakturor utfärdas, inte i den egenanställdes. Egenanställningsföretaget finansierar sedan sin verksamhet antingen genom ett löpande arvode eller genom att ta en viss procent av fakturaintäkterna. På sätt och vis är det som att som företagare anlita ett ekonomiföretag, men är mer vittgående och avlastar ansvar för den egenanställde. Det är också viktigt att påpeka att det rör sig som en anställning och man betalar skatt på vanligt vis, det vill säga att egenanställningsföretaget sköter mycket av det praktiska där.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Visste du att a-kassan bara ersätter max 11 000 kr/mån? Därför är det viktigt att teckna inkomstförsäkring.
5 tips som hjälper dig att spara pengar
Att starta eget företag
Investera i guld
Mycket att tjäna på att välja rätt mobilabonnemang