Du är inte inloggad.

Artikel

Gratislån, finns det?

För några år sedan kunde man tittt som tätt se annonser med budskap som: Låna 10 000kr i 30 dagar, helt gratis!, eller: Alla nya kunder lånar gratis första gången!. Denna typ av erbjudanden lyser idag med sin frånvaro, kort och gott beroende på att lagen inte längre tillåter marknadsföring av lån i termer som “Gratis”.
 
I februari 2013 meddelade Konsumentverket berörda smslångivare att det inte är tillåtet att använda ordet gratis i någon form i marknadsföringen av deras produkter. Motiveringen var bland annat att lånet faktiskt ska betalas tillbaka, om än utan avgifter och kostnader. Myndigheten ansåg att om ett lån ska vara gratis, ska låntagaren så att säga få behålla pengarna när löptiden runnit ut. Det fanns även åsikter från myndigheten att ett antal långivare ej hållit god kreditgivningsed i sin marknadsföring av kostnadsfria erbjudanden.
 
Räntefria smslån
Precis som då finns det även idag lån som erbjuds helt utan ränta och avgifter, alltså helt kostnadsfria lån. Fortfarande får de ej marknadsföras som gratis. Dessa är i stort sett alltid någon form av lockbete för att få nya kunder till sin verksamhet. Det finns långivare som erbjuder räntefria smslån även till återkommande kunder, om än på vanligtvis väldigt små summor och korta löptider. Överlag brukar maxbeloppen vara relativt låga på lån utan ränta, men en och annan långivare erbjuder förhållandevis stora maxbelopp. Ferratum låter t.ex. nya kunder låna upp till 20000kr helt utan ränta och kostnader, vilket kan anses som relativt ovanligt.
 
Räntefritt, men inte kostnadsfritt
Som låntagare gäller det att se upp så man inte låter sig luras av långivarnas räntefria lånerbjudanden. Det finns en hel del lån och krediter ute på marknaden som marknadsförs som räntefria lån men som faktiskt kan vara riktigt dyra för kunden i slutändan. Jag menar de krediter som beläggs med förhållandevis höga avgifter såsom t.ex. uppläggnningsavgifter, aviaavgifter samt i väldigt sällsynta fall även ansökningsavgifter. För ett lågt lånebelopp, med höga tillkommande avgifter blir den totala kostnaden och den effektiva räntan väldigt hög. Många gånger är det betydligt förmånligare för konsumenten att låna från en långivare som erbjuder en låg ränta och inga tillkommande avgifter. Detta leder nästan alltid till en lägre lånekostnad i slutändan.
 
Som för alla olika typer av lån och krediter bör man vara försiktig och alltid utvärdera om man är ekonomiskt kapabel att betala tillbaka lånet. Även om det rör sig om ett i grund och botten kostnadsfritt lån, kan det ändå leda till höga kostnader om man t.ex. glömmer att amortera i tid osv. Låna bara om du verkligen behöver det, och du vet att du kan betala tillbaka lånesumman. Om du behöver låna, med eller utan ränta, kan du med fördel använda någon lånjämförelsetjänst som finns på nätet för att få en så komplett bild som möjligt av kreditbolagens olika lånerbjudanden.
 
Gratis?
I slutändan blir det en definitionsfråga om huruvida ett lån kan vara gratis eller inte. Om du “hyr” en bil under en månads tid utan att behöva betala för det skulle nog många anse att du har fått hyran gratis, även om bilen måste återlämnas. Med ungefär samma argument skulle nog många påstå att ett lån kan vara gratis om det inte kostar något, även fast själva beloppet måste lämnas tillbaka.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att starta eget företag
Att anlita extern hjälp för redovisning i Stockholm
Mässmaterial till låg budget?
Investera i guld
Lånet har utvecklats i takt med teknologin