Du är inte inloggad.

Artikel

Håll ordning på din privatekonomi genom en budget

På samma sätt som en stat håller kolla på sina framtida statsfinanser är det vitalt att som privatperson ha en budget för privatekonomin. En så kallad hushållsbudget är helt enkelt riktlinjerna för vart dina pengar skall läggas på nästkommande vecka, månad eller år. Vitsen med budgeten är helt enkelt upprättahålla privatekonomisk stabilitet samt att nå kort- eller långsiktiga privatekonomiska mål.

Har du koll på din ekonomi?

Många som inte förstår varför de inte har så mycket pengar kvar på kontot vid varje löningstillfälle har helt enkelt inte koll på sin privatekonomi. Det värsta av allt är att de ofta förnekar att de slösat med pengar, medan verkligen säger någonting helt annat. Sanningen är att om man inte kan mäta den privatekonomiska aktiviteten så agerar man helt blint. Börjar man i ställlet att sätta tydliga ekonomiska mål med en väl genomtänkt hushållsbudget får man snabbt en klarare överblick över privatekonomin. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man tjänar, ekonomi handlar om beslut med knappa resurser. Det gäller enbart att ha både medvetande och rimlig framförhållning – så länge man har det är man på väg i en god riktning mot en sundare privatekonomi.

Så går man till väga

För att göra en hushållbudget behövs egentligen bara penna och papper eller ett excel-arkiv på datorn. Sedan kan planeringsarbetet och upplägget börja. Starta med att gå igenom hela ditt flöde av inkomster och utgifter. Börja med de största posterna som exempelvis lön och hyra, vilka är de mest förutsägbara källorna egentligen. Omfattar din ekonomi ett helt hushåll bör du definitivt ta med din frus/makes intäkter och utgifteri kalkylen. Ekonomi är ju trots allt solidariskt om man är två personer eller en hel familj.

Bokför varje händelse – följ upp

När du väl har listat alla poster som innefattar din hushållsekonomi  kan du börja spalta upp din hushållsbudget. När du satt din budget för nästkommande vecka eller månad måste du förbereda dig på att du bokför exakt vilka ekonomiska val du gör. Det kan handla om allt från dagiskostnader till bilreperationer. Följ till slut upp budgeten genom att efter varje budgetperiod matcha din faktiska inkomster/utgifter med vad du hade för budgetförväntning.

Skulle du känna dig helt förvirrad i dina kalkyler kan givetvis anlinta Sandberg Redovisning eller någon annan redovisningfirma som är duktiga och hjälper privatpersoner med effektiv och logisk budgetplanering. Lycka till i din strävan att ta itu med din privatekonomi – håller du din budget kommer allt garanterat att gå bra.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Smslån var farligare förr
Spara vs. investera pengar
Fördelarna att använda en låneförmedlare
Fördelar med en CRM-demo
På besök i Amsterdam