Du är inte inloggad.

Artikel

Hur fungerar egenanställningsföretag?

Om du likt många andra vill kunna fakturera såväl privatpersoner och företag, men vill slippa krånglet med att inneha ett eget företag kan du nu enkelt fakturera utan att inneha det. Genom att låta ett egenanställningsföretag sköta administration och fakturering kan du nu enkelt fakturera utan att du behöver äga ett företag eller inneha en egen f-skattsedel som annars är brukligt för att kunna skicka fakturor i Sverige.

 

Detta är förstås mycket bra för många personer som saknar kunskaper om hur man driver eget företag eller som av andra skäl kanske inte vill, eller får inneha en egen firma. Ja anledningarna kan vara många till att man vänder sig till ett egenanställningsföretag i stället för att starta eget.

 

I praktiken fungerar det på det viset att man blir anställd av företaget under den tiden man utför uppdraget. Därefter avslutas anställningen. Detta brukar kallas för särskild visstidsanställning. På detta sättet kan du som privatperson “låna” egenanställningsföretagens f-skatt och momsregistreringsnummer och skicka en faktura genom dem. Du får sedan betalt av företaget precis som en vanlig anställd och företaget drar av för skatter och sociala avgifter.

 

Detta har blivit mycket populärt bland personer som är frilansare eller arbetar som konsulter. Nu slipper man arbetet med administration, bokföring, skatter och krångliga lagar och låter egenanställningsföretaget sköta den biten.

 

I Sverige finns det framförallt två företag som erbjuder denna tjänsten och det är Frilans Finans och Cool Company. Dessa två har funnits på marknaden länge och är mycket pålitliga. Prisbilden för denna typen av tjänster ligger på ca 3-6 procent på varje faktura.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Nätlån allt vanligare bland Svenskar
5 tips som hjälper dig att spara pengar
Sommarjobba på eget sommarjobb
Tre saker som kännetecknar snabblån
Sök i bilregistret för bättre bilaffärer