Du är inte inloggad.

Artikel

Ica Banken populärast i Sverige för bostadsrätten

Bostadsmarknaden har fullständigt exploderat senaste åren, speciellt i storstäderna i Sverige. Fler och fler väljer att köpa sina boenden men det är egentligen ganska få personer som har råd. Lösningen på det är att man tar ett så kallat bolån från sin bank till boendet.
 
Få banker som erbjuder bostadslån
 
Det är ganska få banker som erbjuder belåning till sin bostad, oftast är det bara storbankerna som har möjlighet att ge ut dessa lån som exempelvis Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB, men även Ica Banken som inte är en sedvanlig storbank erbjuder bolån.
 
Ica Banken populär uppstickare
 
Förtroendet för de svenska storbankerna från folket har blivit sämre och sämre i och med diverse skandaler som skett under 2016, samtidigt som Ica Banken, som är en privat aktör har möjlighet att snabbare anpassa sig efter marknadens efterfrågan kring moderna webbtjänster och enkla ansökningsformulär, så har Ica Banken på senare tid ökat i popularitet jämfört med storbankerna. Enligt sidan på Etrender.se om Ica Banken lån har de en ränta från 1.49% på bolånet.
 
Vanligast att använda sin privata storbank
 
Trots att Ica har ökat i popularitet är det fortfarande vanligast förekommande att man använder den storbank man har som sin huvudbank. Exempelvis om man har Nordea som bank och behöver belåna sin bostad, så brukar man välja att vända sig till just Nordea.
 
Det finns en rad nackdelar med det. En av de största nackdelarna är att man inte utsätter sin bank för någon konkurrens. Det många inte tänker på är att det faktiskt ofta finns utrymme att förhandla kring räntan. Men om din bank vet om att du är spekulant på lån hos andra banker brukar de bli lite mer flexibla.
 
Lendos systersajt jämför bolån istället för vanliga privatlån
 
De flesta svenskar känner i det här laget till Lendo, som jämför privatlån från ett antal olika banker. Lendo erbjuder dock inte bolån som många efterfrågat. Däremot har Lendos moderbolag, Schibstedt, startat en relativt ny sajt som heter Mittbolån.se där man faktiskt kan jämföra bolån precis på samma sätt som man kan jämföra privatlån på Lendo.
 
Är det verkligen bra att belåna sig upp till öronen?
 
Det är så lätt hänt att man drömmer sig bort till sitt drömboende, men även fast man inte har råd så kan ett lån göra att man ändå kan nå sin dröm. Men är det verkligen en smart idé att belåna sig upp till öronen på detta vis? Vad händer om ekonomin kraschar och räntorna stiger?
 
Det finns många som spekulerar i att om räntorna på bolånen stiger till en viss siffra, så kommer medelklassen som belånat sina bostäder inte ha råd att betala amorteringen varje månad, vilket kommer leda till att hela bostadsbubblan spricker, dvs. kraschar totalt. Folk kommer inte ha råd att betala sina amorteringar, vilket kommer leda till att de vill sälja sin bostad, men eftersom ingen annan kommer ha råd med samma hög kostnad så kommer ingen kunna köpa, vilket gör att bostadslånarna hamnar i en stor knipa.
 
Använd sunt förnuft
 
Det gäller att inte skena iväg med sina drömmar. Var realistisk och räkna ut vad dina amorteringskostnader skulle bli vid en ekonomisk krasch. Skulle du då ha råd att ha kvar ditt boende? Om inte, så bör du fundera en extra gång innan du köper din bostad.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Spara pengar på att byta bredband
Att starta eget företag
Lån utan UC
Säljtips
Att välja en revisor