Du är inte inloggad.

Artikel

Kameraköp

 

Om du står i köptankar på en ny kamera är det att antal grundläggande saker som du bör ha koll på. Kamerans likhet med våra ögon är faktiskt slående och den fungerar i stort enligt samma princip. En lins bryter ljuset och fokuserar det. I kameran är näthinnan ersatt av en ljuskänslig film eller sensor. För att vi ska få optimalt med ljus in genom våra ögon har vi pupillen som kan vidga sig eller dra ihop sig. I kameran har vi en motsvarande funktion som kallas bländare. Denna funktion kan ställas manuellt eller automatiskt i de flesta kameror idag. Ögat ställer in skärpan genom att ändra formen på linsen. En liknande funktion finns i kameran där man genom att förskjuta linsen eller linserna kan ändra skärpan beroende på om objektet är nära eller långt från kameran.

Idag är de digitala kamerorna nästan allenarådande, åtminstone hos amatörfotograferna. De har ett antal fördelar jämfört med de gamla analoga kamerorna med film. Man slipper här framkallning och man kan titta på sina nytagna bilder direkt. Vidare så kan man fixa till bilderna i något fotoprogram i datorn.  Möjligheten finns även att ta flera bilder av ett visst objekt och sedan välja ut det bästa och radera de övriga. Har du inga behov av utskrifter kan du nöja dig med att titta på dina bilder i datorn eller mobiltelefonen etc.

Man brukar dela in kamerorna i kompakt- och systemkameror. De sistnämnda utmärker sig av att man kan byta objektiv på dem. Kompaktkamerorna har numera fått stark konkurrens av de mera påkostade smarta telefonerna (SmartPhones) som fått bättre och bättre kameror för varje år.
 

På marknaden idag finns det ett mycket stort utbud av kameror, allt från billiga kompaktkameror för under tusenlappen till mycket dyra systemkameror tänkta i första hand för professionellt bruk.  Ditt val av kamera kommer därför att behöva styras av både dina krav och din ekonomi. På sajten Köpa kamera får du en hel del information som kan hjälpa dig att välja en kamera som passar dina behov. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Grilla som en kung i sommar
Padel
Egen almanacka
Färg till screentryck
Sälj bilen redan idag