Du är inte inloggad.

Artikel

Kan man tvätta dockor i tvättmaskin?

Det finns de som kastar allt i tvättmaskinen. Sportskor och badrumsmattor kommer ut som nya, men kan man tvätta dockor i tvättmaskin? Det finns dockmodeller som man absolut inte ska slänga i maskinen och inte bara för att man kommer att förstöra själva dockan utan också för att maskinen kan slitas då material som inte ska finnas i den slås mot trumman. Om det gäller en docka för äldre barn så kan den ju även ha detaljer som kan lossna och fastna i maskinen så man bör verkligen undersöka noga om det är så smart att försöka tvätta leksaken på detta vis.

Dockor av tyg

Om man har en docka av tyg så kan det vara så att den går att tvätta i tvättmaskinen. Det här kommer att stå i instruktionerna för dockan. Det man måste tänka på är att alltför hög värme kan leda till att färger bleks och att dockan förstörs. I vissa fall så är det handtvätt som gäller även om tygdockan är gjord för att klara av vatten och inte har en massa lösa delar som kan lossna i en vanlig tvättmaskin.

Dockor av plast

Med dockor som är gjorda i plast- och gummimaterial så bör man inte chansa på att de kommer att klara av att centrifugeras. De här dockorna har ofta hår som är gjort av plats och detta kan komma att slitas av om man försöker. Färg som finns för att förstärka ansiktsdrag kan också slitas bort om man tvättar i maskin. Med den här typen av docka så bör man istället försöka med en våt trasa som man försiktigt torkar dockan med. Våtservetter kan också fungera fint. Håret kan man skölja i handfatet för att sedan reda ut med en mindre kam.

Prydnadsdockor

Porslinsdockor och liknande prydnadsdockor tvättar man aldrig i en maskin! Det här kan verka som ett skämt för vissa men det finns de som har missat att en del av dockan faktiskt var gjord av porslin och först insåg det då bitarna låg spridda i tvättmaskinens trumma. Låt prydnaderna stå i hylla och damma då och då för att de ska förbli fina. Undvik flottiga fingrar och blöta pussar så förblir prydnadsdockan så fin som den var då den kom som ny i sin förpackning.

Tillbehör

När det gäller dockornas tillbehör som kläder, filtar och delar av dockvagnen så kan man för det mesta tvätta i maskin. Det här är bra att veta för många gånger så är det ju själva kläderna som känns lite solkiga och inte själva dockan. Men även tillbehör kan ha specifika instruktioner. Ett par tygskor bör man tvätta för hand så att de inte mister formen.

Oavsett vilken docka du har så är det viktigt att du läser instruktioner för rengöring innan du ger dig på detta projekt. På dockkläderna så bör det finnas en lapp med information för tvätt och dockan kommer ju med råd för skötsel som man bör behålla.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Punkrock
Sommarglädje
5 enkla tips – så blir din bil skinande vacker
Maskerad är kul, i alla åldrar
Bröllopsbubblor till bröllopet