Du är inte inloggad.

Artikel

Kom igång med ett starta eget-bidrag

Du har säkert hört talas om Arbetsförmedlingens stöd till blivande företagare. I folkmun kallas detta för starta eget-bidrag men det officiella namnet är ”stöd vid start av näringsverksamhet” och det är precis vad det handlar om. I den här artikeln får du svar på några vanliga frågor angående starta eget-bidraget, och om det är något annat du undrar över kan du besöka Businessifokus.se för fler företagsrelaterade artiklar.

Vem har rätt att söka?

I princip gäller det att du redan är arbetslös, alternativt riskerar att bli det relativt omgående. Du måste också vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det ställs inga krav på att du ska ha en viss ålder eller utbildning, men ersättningen kan skilja sig lite beroende på om du räknas som ungdom eller inte.

Hur stora summor rör det sig om?

Det varierar från fall till fall. Om du är mellan 18-24 år är du berättigad till så kallad utvecklingsersättning. Den består av 142 kronor per dag förutsatt att du är minst 20 år eller har gått ut gymnasiet. Utvecklingsersättningen är helt skattefri.

Om du är över 25 år eller uppfyller vissa krav på arbetslivserfarenhet kan du istället få aktivitetsstöd. Summorna varierar kraftigt beroende på vilken kategori du tillhör. Är du över 25 år men inte berättigad till a-kassa kan du få 223 kronor om dagen. I annat fall är det 365-910 kronor om dagen som gäller.

Hur fungerar det?

Det första du bör göra är att skissa upp en bra affärsidé. Denna ska du sedan visa upp för din handläggare på Arbetsförmedlingen, så det är viktigt att idén är så genomtänkt och detaljerad som möjligt. Tänk på att idén ska vara hållbar och att du såväl i teorin som praktiken ska kunna gå med vinst inom något år.

Handläggaren går sedan igenom idén med dig och ni diskuterar styrkor och svagheter. Om företagsidén verkar rimlig blir du godkänd och kan börja ta emot ditt starta eget-bidrag. Stödet rör sig inte bara om pengar utan du får också mycket hjälp i form av handläggare, kurser och assistans med praktiska delar av företagandet.

Generellt har du bara möjlighet att få stöd i sex månader även om det under vissa omständigheter kan förlängas. Se därför starta eget-bidraget som en krycka i början av ditt företagande – tanken är att du ska klara dig själv efter den här tiden.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad innebär iGaming och dess industri
Vad är factoring?
Sälja Guld
Låna 1000
Så får du besökarna att känna sig trygga på din hemsida