Du är inte inloggad.

Artikel

Kom In I Klaverytmen

Musik är nåt grundläggande för många. Det är socialt, utvecklande såväl fysiskt vid t.ex. dans som personligt. Ett grundläggande behov som har uppstått i nästan alla kulturer. Rytmiskt finns allt från mycket enkla fasta takter till dom allra mest sofistikerade rytmsektionerna.  I den mening vid diskuterar rytm här är det inte heller helt avskilt från melodi. Dels kan det ju finnas melodier även för traditionella trumljud men det är också väldigt mycket så att man t.ex. i melodisk sång också kan använda rytm för att komma till nya nivåer sångmässigt.

Hittar man fram till ett sofistikerat sätt att uttrycka rytm i sång kan det vara nånting som bara låter fint utan att den som lyssnar hänger med i va som egentligen försigår. Det är ’magi’.  Det kan därför vara snårigt att hitta fram rätt i rytmikens värld och det innebär inte bara musikaliskt utan kan också handla om rörelser som kan komma in i ett flöde ungefär på samma sätt så att någon bara har ett snyggt sätt att röra sig och man vet inte riktigt vad som händer eller hur det går till. I bakgrunden så är det en rytmik i hur musklerna och kroppen samarbetar för att producera rörelserna.

Att komma in i ett sånt här flöde är en lång process och inget som händer över en natt. Det handlar förståss dels om arv men också en hel del om miljö. I den rätta musikaliska miljön får den rätta musikaliteten och rytmiken en chans att växa fram.  Den vanliga kommersiella musiken kan ibland innehålla riktiga toppar men är till ganska stora delar urvattnad på så kallad klaverytm.

Klaverytmen är en kubansk rytm som består av en fråga och ett svar kan man säga. Den spelas med två träpinnar som man slår mot varann. Först slår man två slag sedan som ett svar på den ’frågan’ slår man tre slag där det är en lite längre paus mellan det första och de två sista.

Men denna rytm är mycket mer än bara att man slår två träpinnar mot varann. Ofta brukar man inte ens spela ut rytmen explicit utan man bara har den i åtanke s.a.s. och spelar runt omkring den.  Den är ’nyckeln’. Man kan på detta sätt sjunga ’runt omkring’ klaverytmen.  Det här ger tillsammans med rätta harmoniseringen upphov till en musikalitet på hög nivå, populärt även kallad Salsa.

För att kunna komma in i detta gäller det dock att man kan exponeras eller exponera sig sig själv för musik med klaverytm  genom att komma in i rätta miljön. Om du vill testa på att komma in i klaverytmen så kan vi tipsa om en dansskola Cubaila i Uppsala och Stockholm där du kan testa på klavens magi.  Salsa Stockholm, Danskola Stockholm,  Dansskola Uppsala.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kan du byta ut bilen mot cykel?
Maskeradens historia och nutid
Trabajos técnicos y no técnicos en EE.UU
Bra semesterväder
Enkla steg till att dejta på datingsidor