Du är inte inloggad.

Artikel

Konsten att hitta de billiga lånen

När man ska köpa en ny TV går man förhoppningsvis inte bara in i elektronikaffären och köper första bästa TV man får syn på. Gör man så kommer man varken få det bästa eller det billigaste alternativet utan troligen någonting ganska medelmåttigt. Hur skulle man då gå till väga för att hitta den perfekta nya TV:n? Eftersom Internet har gjort det enkelt att hitta det mesta med några få klick och även att jämföra priser enkelt och smidigt så skulle man troligen gå in på nätet och surfa runt lite för att jämföra. Skillnaden mellan att köpa TV och att hitta ett bra lån är inte så värst stor.

Om man är ute efter ett lån, vare sig det är ett privatlån eller någon annan typ, så måste man börja någonstans. Det bästa stället att börja på är med att kolla runt vilka alternativ som erbjuds och börja reda ut vilka av dessa som känns mest intressanta. Det gör man allra bäst med hjälp av Internet.

En av de viktigaste aspekterna av ett "bra" lån är troligen att det är billigt, eftersom kostnaden för ett lån spelar ganska stor roll. En låg ränta är förmodligen den allra viktigaste enskilda aspekten när man vill ha billiga lån och när man ger sig ut för att leta information och kolla på priser på lån är det också troligen räntan man kommer undersöka i första hand. Det är dock inte bara räntan som spelar in utan även andra avgifter så som uppläggningsavgift, aviavgift och en del andra villkor.

Du hittar billiga lån enklare med hjälp av Internet

Precis som när man vill köpa en ny TV är det allra smidigast att använda nätet som hjälp för att göra sina förundersökningar angående lån. I princip alla banker och långivare har egna webbsidor där de skriver ut information om sina lån med räntor och avgifter och en hel del annan information. Där finns även vilka villkor som måste uppfyllas för att du ska kunna låna.

Den stora fördelen med Internet är att det är så lätt att ta fram priser, villkor och information. Allt är bara några knapptryckningar bort. Det tar inte mer än någon timme att göra en snabb men effektiv marknadsundersökning för priser på lån och vilka långivare som verkar bra.

Uteslutningsmetoden funkar normalt bra

Det första steget är alltså att kolla runt på de olika alternativen. Nästa steg är att rensa bort de långivare där man själv inte uppfyller kraven för att få låna och de som inte uppfyller dina krav när det gäller lånet - för t ex lånebelopp, återbetalningstid eller annat. Har du kommit så långt kan du sedan börja leta efter billiga lån. Välj då bort några alternativ i taget tills du är nere på några få kandidater som känns intressanta och prisvärda.

Att hitta billiga lån är både enkelt och inte helt enkelt på samma gång. Enklaste sättet att jämföra två olika lån (huvudsakligen privatlån) är att kolla på effektiva räntan. Den är ett bra mått på den totala kostnaden för ett lån med alla avgifter inräknade. Du kan se effektiv ränta för lån hos de flesta långivare och på så vis få en uppfattning om hur billigt det är. Dock är det ofta ett räntespann och den exakta räntan får du reda på först efter att du har ansökt, eftersom den är individuell och kopplad till din ekonomi.

För att ytterligare göra det smidigt och bra när du letar lån finns det några hjälpmedel som du kan utnyttja. Dessa hjälper dig att hitta de billigaste och bästa lånen utan att du behöver lägga vare sig tid eller arbete.

Utnyttja jämförelsetjänster eller låneförmedlare

För att snabbt få koll på vilka lån som är mest prisvärda är det ingen dum idé att utnyttja jämförelsetjänster för lån. Det finns flera webbsidor som sammanställer en stor mängd långivare och deras räntor och andra villkor. Då får du en snabb överblick och kan välja ut de långivare som verkar bäst.

Ett annat alternativ är låneförmedlare. Dessa samlar vanligen kanske runt 10 långivare så att när du gör en enda ansökan så skickar alla dessa långivare en offert på ditt lån. Du kan därefter titta vilka erbjudanden som verkar bäst och välja det lån som du gillar mest. Det kanske är det allra billigaste lånet eller det som känns bäst som helhet, med service och annat inräknat.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sälj dina fakturor idag.
För och nackdelar med 3 olika låntyper
Fördelar med automatiserad orderbekräftelse
Vad är factoring?
Få hjälp av specialister