Du är inte inloggad.

Artikel

Kreditkort eller lån?

Kreditkort och lån har en sak gemensamt: du får tillgång extra pengar när du behöver dem och i gengäld betalar du en ränta. Men vad är bäst – kreditkort eller lån? Det beror på, kan man säga. Vi har sammanställt de viktigaste argumenten för och emot.

Kreditkort: flexibelt och enkelt

Kreditkortets främsta styrka är att dess flexibilitet. Med ett kreditkort har du möjlighet att låna pengar när behovet uppstår. Kanske går diskmaskinen sönder eller ett däck behöver bytas på bilen. Kreditkortet kan då fungera som en buffert, en trygghet samt, det ska inte glömmas, möjligheten att få rabatter och bonusar.

De flesta kreditkort är räntefria om man betalar tillbaks pengarna inom en given tid, ofta mellan 40 och 60 dagar. Dessutom har många kreditkort olika typer av bonus, poäng eller cash-backs, vilket gör att du faktiskt kan tjäna en slant om du även använder kreditkortet till vanliga inköp men betalar tillbaks i tid. Det finns ibland även finesser som reseförsäkring och avbeställningsskydd. Vissa kreditkort har en årsavgift, men den är ofta relativt låg.

Räntan på kreditkort är ofta högre än för lån vilket gör att ränteutgifterna snabbt kan bli höga om du lånar ett större belopp. Riktigt stora belopp går för övrigt sällan att låna eftersom kreditkortet har en övre kreditgräns.

Om du har god disciplin är ett kreditkort en bra lösning för såväl vardagsinköp som oförutsedda utgifter. Det passar mindre bra för större utgifter som kräver en längre återbetalningstid.

Lån: lägre ränta och mer pengar

Om du är i behov av pengar för att köpa en viss produkt eller tjänst som är lite dyrare är troligtvis ett lån den smartaste lösningen. Det finns flera orsaker. Först och främst är räntan ofta mycket lägre för ett privatlån än för ett kreditkort. Om du tar ett billån eller bostadslån blir det ännu lägre ränta.

För det andra är det möjligt att låna betydligt högre belopp med ett lån, även privatlån, än vad de flesta kreditkort tillåter.

Ett tredje argument för att ta ett lån istället för att använda sig av ett kreditkort är att lån är förknippade med en avbetalningsplan, vilket sätter lite press på dig så att du verkligen betalar tillbaks lånet i tid. Det besparar dig onödiga ränteutgifter.

Ett särskilt scenario när lån är bra är om du har ett eller flera lån eller kreditkortsskulder med en hög ränta. Då kan du försöka samla skulderna hos en långivare för att få lägre ränta och bättre kontroll över återbetalningen av skulden.

En nackdel med lån är att det inte alltid är så lätt att få ett sådant när du verkligen behöver det. En oplanerad utgift kan ju till exempel inträffa under helgen eller då du är ute och reser. Hade du då istället haft ett kreditkort hade det bara varit att betala.

Sammanfattning – kreditkort vs lån

Kreditkort och lån kompletterar varandra väldigt bra eftersom de fungerar bäst inom olika områden. Det kan vara bra att ha ett kreditkort till hands utifall en oväntad utgift uppstår. Man kan rent av tjäna en slant om man har disciplin nog att betala tillbaks allt i tid.

För större lånebelopp och speciellt om du behöver längre tid på dig att betala tillbaks skulden är ett lån oslagbart. Det kan även vara smart att refinansiera en eller flera kreditskulder eller lån där räntan är hög för att komma undan med en lägre ränta.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

fått jobb med hemsidor och seo
Hjälp med att starta eget
Att jämföra mobilabonnemang
BankID - En Revolution
Konsten att hitta de billiga lånen