Du är inte inloggad.

Artikel

Låna pengar utan säkerhet

Konsumentlån, snabblån, sms-lån och liknande lån av mindre belopp är nästan alltid lån utan säkerhet. Att lånen är utan säkerhet är en väldigt viktig aspekt som har stor betydelse för lånets villkor och möjligheter. Lån med säkerhet är traditionellt de större lånen som till exempel bostadslån.

Vad innebär säkerhet?

Säkerhet för ett lån är ett krav som banker ställer för att säkra sig att de får tillbaka pengarna de har lånat ut. Med ett bostadslån kräver banken till exempel ofta att låntagaren ställer huset som säkerhet, vilket innebär att om kunden inte förmår att betala tillbaka lånet inom avtalets ramar kan banken tvångssälja huset för att få tillbaka pengarna de har krav på. Andra föremål kan också ställas som säkerhet. Att ställa säkerhet innebär därför en del extra pappersarbete vilket leder till en längre låneprocess än när man lånar pengar utan säkerhet.

Lån utan säkerhet har både fördelar och nackdelar

Lån utan säkerhet skiljer sig positivt från andra lån på flera sätt, och fördelarna som är värda att nämna är många. Osäkrade lån kan användas till precis det man önskar  och långivaren kan inte ställa några krav eller villkor på vad pengarna får användas till. Det kan givetvis både vara användbart och riskfyllt eftersom man själv måste se till att pengarna spenderas förnuftigt. Därutöver är låneprocessen enkel och effektiv, och på dagens lånemarknad kan man till och med låna pengar snabbt med utbetalningar redan samma dag och lån utan kreditbedömning. Att låna pengar utan säkerhet kan också upplevas som en fördel för många eftersom man inte behöver bekymra sig om tvångsförsäljning av huset eller liknande händelser som är relaterade till betalningssvårigheter av lån med säkerhet.

Eftersom lån utan säkerhet också innebär en viss risk för långivaren har den typen av lån också förhållandevis högre räntor och avgifter. Däremot har dagens ökade konkurrens, genom framför allt en växande online-marknad, gjort att det numera erbjuds lån med rimliga och bra räntor, avgifter och villkor.

Hur kan jag låna pengar utan säkerhet?

Den enklaste vägen att gå för att låna pengar utan säkerhet idag är via lånemarknaden online som erbjuder stor variation av olika lånerbjudanden. Här är låneprocessen enkel och internetbaserad och det behövs enbart ett fåtal knapptryck innan pengarna är inne på kontot. Införandet av Bank-ID för elektronisk signering har ersatt den traditionella långsamma skriftliga signeringen av låneavtal, och har därav förkortat låneprocessen betydligt.

Vanligtvis ska lånekunden uppfylla några specifika krav gällande ålder, intäkt och medborgarskap. Ofta genomförs även kreditbedömningar för att få en överblick över kundens privatekonomi, vilket bildar grunden för det individuella erbjudandet man får med kundanpassade räntor och villkor. Några långivare tittar även på eventuella betalningsanmärkningar och privatekonomisk historia som avgörande faktorer för det individuellt anpassade lånerbjudandet. Men idag är kraven på kunden flexibla - och det finns ett passande erbjudande till de flesta som önskar att låna pengar utan säkerhet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hur påverkas bostadspriser av coronakrisen?
Håll koll på lönehistoriken med ett personalsystem
Sparande & de högsta samt bästa sparräntorna
Lån utan UC
Bästa sättet att förhindra ett dåligt köp