Du är inte inloggad.

Artikel

Minusräntan & lånekostnaderMinusräntan & billiga snabblånMinusräntan innebär nya spelregler för alla aktörer inom bank och finanssektorn. Efterfrågan på likvida medel är högre än summan av alla inkomster och tillgångar som finns hos de olika aktörerna. För att analysera efterfrågan på pengar alla alternativ till att hålla pengar därför också måste beaktas. I och med att fler Svenskar nu lånar pengar av bankerna är det viktigt att jämföra lån av olika typer innan man bestämmer sig. Ett snabblån kan vara en kostsam historia, så varför inte se till att låna där snabblånen faktiskt är billigast? Det finns även flera exempel på smslån och snabblån som kan tecknas gratis vid första tillfället.

Den viktigaste delen att tänka på här är att det finns en kostnad för att inneha likvida medel på ett bankkonto sedan minusräntans inträde. Genom att ha pengar på banken tvingas du avstå den ränta som skulle ha bildats i ”vanliga” fall.


Bankernas syn på kreditvärdighet

Detta leder till att bankerna inte heller vill ha pengar på sina konton, eftersom detta kostar dem ännu mera pengar. Bankerna lånar därför ut pengar som aldrig förr, och frågan är hur det kommer att bli i framtiden. Kommer bankerna att ta ut avgifter för att vanliga konsumenter har pengar på deras konton? Att låna pengar är billigare nu än tidigare, men likväl ställer det till problem eftersom fler och fler lånar. När bankerna tjänar för mycket på att låna ut pengar är risken stor att de blir vårdslösa i sina bedömningar om hur kreditvärdig en person egentligen är. Vem får låna, och hur vet banken att pengarna kommer att återbetalas? Faktum är att banken kan tjäna ännu mer om ett lån inte återbetalas i tid. Men detta kräver att låntagaren tvingas återbetala lånet med räntor och annat som bildas när något går vidare till Kronofogden.
Pengar behövs, och det är något vi inte kan komma ifrån. Utan pengar är det omöjligt att ingå transaktioner såvida man inte återgår till byteshandel av något slag, vilket endast kan fungera inom vissa typer av byten.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Dåligt med pengar innan löning
Fakturaköp är ett smart sätt att frigöra likviditet snabbt
Vad är ett topplån?
Tips till dig som letar billigt mobilabonnemang
Avanza eller Savr - Vilken är bäst?