Du är inte inloggad.

Artikel

Nitrilhandskar

Nitrilhandskar är en typ av engångshandskar som främst används inom vården, kirurgi och vid förpackning av kemiska och/eller medicinska varor. Vikten av hygien och sterilitet är ett måste i dessa fall, varför engångshandskar är en viktig komponent för de anställda eftersom det blir mycket hudkontakt.

Olika typer av handskar

Det finns fyra typer av engångshandskar: nitril-, latex-, vinyl- och polyetenhandskar.

Latex är den klart äldsta modellen och användes kraftigt inom vården för tjugo år sedan, fram tills dess att allergiproblem uppstod. Gummit från gummiträden gav upphov till handeksem och obehag. En vanlig procedur innefattade också pudring av handskarna, en process som förstärkte allergibesvären och skapade allvarlig skador på användare av latexhandskarna.

För att lindra besvären tog man senare bort pudrandet som inslag i förberedningen - allergierna minskade, men materialet var fortfarande plågsamt obehagligt att bära på och latexhandskarna fick snart se sig ersatt av vinylhandsken, som dock visade sig ha enorm påverkan på miljön, då materialet hos vinyl framställs från PVC, som är naturvådligt.

Därför sågs nitrilhandskar som ett fullgott alternativ till vinylhandskarna eftersom de generellt är stryktåliga, flexibla, mjuka och överlag har de bästa möjliga förutsättningarna för att en läkare, kirurg eller packningsansvarig ska kunna använda dem utan problem.

Tidigt i nitrilhandskens historia så vållade de dock lika stora problem som latex angående allergi, men på senare tid har problemen minskat. Nitril framställs på kemisk väg, och det är från restprodukter som allergin uppstår. Vanliga symptom som obehag, kliande, bortdomning och "handtrötthet" var för ett tag sedan mycket vanligare än vad det är nu, då man kunnat peka ut vad det är som orsakar allergibesvären och ta bort dem ur produktionsfasen.

Anledningen varför man som kirurg eller verksam inom medicin ska använda sig utav nitrilhandskar är utöver den framåtskridande allergipreventionen nitrilens fantastiska förmåga att motstå punkteringar, revor och resistans mot kemikalier. De klarar även av oljeangrepp. Nitrilhandskar är tre gånger så kraftigt som latex och vinyl, och är därför mer lämpad för att tillverkas med stryktålighet och komfort i åtanke.

Vidare är nitrilhandskar lätta att ta av och på och är miljövänliga samt relativt allergifria. Förmågan att kunna greppa saker och ting på ett handfast sätt gör nitrilhandskarna perfekta för blöta områden och/eller i sammanhang där olja är inblandat. De är även ekonomiska eftersom designen på nitrilfilmen gör att materialet håller längre och därför inte behöver slängas tidigt. Ju längre engångshandskar håller desto bättre för plånboken, så klart.

Nitrilhandskar passar till följande områden:
Basarbete, cytostatika, laboratoriearbete, tandvård, medicinsk vård vid kalla låga temperaturer och livsmedel. Bör ej vara pudrade och allergifria.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Allt du behöver veta om batterier för energilagring
Facket hjälper dig i arbetet
Information om bilservice
Rätt glasögon för dig
Hur väljer man rätt mobilabonnemang?