Du är inte inloggad.

Artikel

Nybörjarguide till aktiehandel

Är du nyfiken på aktiehandel och vill veta mer? Kanske har du redan bestämt dig för att börja handla med aktier och vill gå igenom det viktigaste en sista gång. Oavsett vilket är den här guiden till för dig.

Långsiktig investering med risk för förlust

Aktiehandel är ett risktagande där du kan förlora delar av din insats. Skulle du exempelvis köpa aktier med en kurs på 30 kronor och du sedan sälja dem för 20 kronor har du gjort en förlust på 10 kronor per aktie. Det låter inte mycket men du köper aldrig en enda aktie utan investeringen, och därmed också förlusten, multipliceras hundra- eller till och med tusenfalt. Därför ska du aldrig investera större summor än du har råd att förlora.

Tänk på att aktiehandel är en långsiktig investering. Visst finns det exempel på aktier som mångdubblat sitt värde på kort tid, men allt som oftast gäller en långsam men stabil värdeökning. Ofta kan det gå månader eller år innan det är dags att sälja sina aktier i ett företag, så om du är ute efter snabba vinster kan det vara lämpligt att fundera på andra investeringsmetoder.

Fonder eller egna aktier?

En viktig fråga är om man bör investera i egna aktier eller i fonder. Båda varianter har sina för- och nackdelar och många nybörjare väljer en kombination för att sprida riskerna.

Egna aktier kräver mycket mer tid och kunskap av dig som investerare. Du behöver själv läsa på och försöka förutse marknadsläget vilket kan vara avskräckande för nybörjare. Fonder har en förvaltare som sköter köp och försäljningar åt dig med nackdelen att du inte har mycket att säga till om.

Du har också större chans till vinster med egna aktier förutsatt att du är insatt i marknaden. Fonder drar nämligen av administrationsavgifter och andra kostnader från dina vinster, vilket du hade sluppit om du istället haft en egen aktieportfölj.

Till syvende och sist handlar det om hur stora risker du är beredd att ta. Vill du börja med en säkrare investering så börja med ett fondsparande.

Tyckte du att den här guiden var intressant? Besök gärna Svenskamarknadsforing.se för fler artiklar om ekonomi, politik och företagande.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Affärsrådgivning
Bästa Kreditkortet just nu
hitta rätt bankkort och kontokort
Spara vs. investera pengar
Hyra ut bilen privat