Du är inte inloggad.

Artikel

Onlinedating – del av en historisk utveckling

Onlinedating blev populärt mycket form efter Internets födelse. Och inte undra på egentligen, för den nya tekniken erbjuder många fördelar som inte funnits tillängliga för oss tidigare, men som passar alldeles utmärkt för att underlätta byggandet av relationer. Exempelvis går det att på ett smidigt sätt göra urval av potentiella partners genom sökningar på önskade egenskaper så som ålder, intressen, kön och så vidare. Jämfört med kontaktannonser och andra liknande äldre metoder för att söka efter partners på distans är det också stora skillnader, förutom det som tidigare nämnts går det ju att bekanta sig med varandra innan man träffas på ett helt annat sätt genom att bilder kan visas, och att man kan ha kommunikation i skriftlig form via onlinedating på ett tryggt och smidigt sätt, vilket många uppskattar eftersom skriven text är en uttrycksform som det går att förmedla mycket genom, utan att det blir allt för personligt direkt – vilket många tycker är fallet med telefonsamtal och liknande.

Samtidigt går det naturligtvis utmärkt med den nya tekniken att på olika sätt arrangera samtal som i princip är att jämställa med ett möte öga mot öga, så som videochattar med webbkameror och mikrofoner, utan att man behöver ta sig långt i de fall där det är stora avstånd mellan de som datear.

En date prövar förutsättningar för förhållandet

Angående begreppet onlinedating kan det vara läge att ta ett steg tillbaka och reda ut begreppet dating. De kan sägas omfatta alla former av social aktivitet som sker mellan personer för att uppvaktas och att pröva hur förutsättningarna ser ut mellan parterna för att på sikt skapa ett romantiskt förhållande. Klassiska aktiveter för dating är till exempel äta middagar, ute eller hemma hos någon av parterna, att gå på bio eller ta en fika och liknande. Detta fenomen är egentligen ganska nytt ur ett historiskt perspektiv.

Det var under lång tid mycket ovanligt att äktenskap ingick för att parterna var förälskade i varandra eller ens att de själva ansåg att de var de rätta för varandra. Istället var det i regel föräldrarna till paret som tog initiativ till äktenskapet mot bakgrund av ekonomiska intressen, eller för att äktenskapet på annat sätt ansågs kunna gynna släkten. Under sådana förhållanden kan man ju säga att det rent krasst inte spelar någon roll om paret lärt känna varandra innan, eftersom det ändå inte är de som bestämmer. Tack och lov har en del förändrats under senare dagar.

Nå, tror du att du kommer hitta kärleken online? Klicka här! 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vackra tårtdekorationer för bröllop
Störst chans att vinna på sällskapsspel
Spådom
Var tar man förarintyg båt i Stockholm?
Dejta en golfare