Du är inte inloggad.

Artikel

Privata lån till företag

Privata lån till företaget

Om man avser att starta eller redan driver ett företag vare sig det gäller en enskild firma eller ett aktiebolag så är det naturligt att man då och då behöver tillskott av kapital som man saknar. Lånat kapital kan behövas för att utveckla en ny produkt eller för nya lokaler och expansion med flera alternativ. I dessa fall kan man behöva ta och låna pengar till företaget för att detta skall kunna genomföras i en rimlig hastighet utan att man själv behöver spara ihop till pengarna.

Låna ut pengar till sitt eget föret företag

När man startar ett bolag är det normalt att man själv lånar ut pengar till företaget från privata medel. Detta kan göras genom så kallad egen insättning i firman om man driver enskild firma eller genom lån om man har ett aktiebolag. Att använda sig av sitt eget kapital till firman är alltid en god idé eftersom man då kan undvika att dra på sig för stora skulder som sedan måste betalas av. Om man behöver mycket kapital är det alltid där även bra att kunna tillskjuta så mycket som möjligt av eget kapital så att inte banken behöver uppta för stor del av lånet. Detta brukar bankerna även se positivt på om man har möjlighet att inte stå för hela lånestocken eftersom det minskar deras kreditrisk.

Låna av släkt och vänner

Ett annat populärt alternativ till lån är att låna av sin familj eller släkt. Detta är kanske i synnerhet vanligt när det gäller familjeföretag eller liknande arrangemang. Att låna av familjen eller av nära anhöriga kan dock innebära problem i de fall man inte utför dessa lån seriöst. Skall man låna av en familjemedlem eller liknande är det av största vikt att detta lån ses som vilket lån som helst och att det upprättas ett lånekontrakt där det tydligt framgår villkoren för lånet. Det är aldrig kul att bli osams med släkten på grund av affärer.

Ta privatlån utan säkerhet

Ett tredje och ganska vanligt alternativ är faktiskt att man tar ett privatlån eller ett blankolån på sig själv och därefter själv lånar ut pengarna till sin firma. Ett blankolån är ett lån utan säkerhet och brukar inneha en ränta på mellan 3%-25% beroende på dina privata ekonomiska förutsättningar. Ibland kan detta vara ett bra alternativ i stället för ett regelrätt företagslån.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Företagande och bokföringsskyldighet
Tjäna extra pengar
Fördelarna att använda en låneförmedlare
Låna pengar 2018
Advokat i Helsingborg