Du är inte inloggad.

Artikel

Rosor

 
Rosen är förmodligen vår mest populära blomma. Den är vacker, doftar gott och har ett romantiskt skimmer över sig. Och så finns det rosor i alla möjliga sorter och färger. Rosen=kärlekens symbol!
 
Rosor tillhör släktet Rossläktet (lat. Rosa) och familjen Rosväxter (lat. Rosaceae). Vi läste att det finns ca 200 olika arter av rosor, spridda över hela världen. Vissa växer vilt, andra odlas i trädgårdar och parker eller används till buketter och olika blomsterdekorationer.
 
I Sverige finns det flera vildväxande ros-arter; daggros, filtros, finnros, flikros, hartsros, hårig nyponros, hårig stenros, japansk klätterros, kanelros, luddros, nyponros, pimpinellros, ryssros, stenros, vresros, västkustros, åkkerros och äppelros.
 
Det är inte alltid möjligt att artbestämma trädgårdsrosor och därför delas dessa vanligen in i grupper istället.
 
Det finns väldigt många ros-grupper. Ja, faktiskt så många (44 st läste vi) att vi inte rabblar upp dem alla här, det blir för tröttsamt att läsa! Men vi kan nämna att vanliga trädgårdsrosor är buskrosor, klätterrosor och rabattrosor. Under dessa rubriker sorteras sedan mängder av olika rosgrupper.
 
Buskrosorna blir ganska höga, mellan 100 - 200 cm.
 
Klätterrosorna ser lite annorlunda ut jämfört med buskrosorna. Grenarna på dessa är längre och vekare och blir i vissa fall flera meter långa.
 
Rabattrosorna blir lägre än buskrosorna och klätterrosorna. Höjden blir sällan högre än 100 cm. Oftast är växten lägre än så.
 
Rosor lär ha växt på jorden för så lång tid tillbaka som 30 miljoner år sedan. De första rosorna växte i södra Centralasien och i sydvästra Kina. Idag finns det rosor över hela världen.
 
Har du fått en bukett rosor, men vet inte riktigt hur du ska sköta om den? Vi googlade efter lite skötseltips för rosor:
 
Rosor bör snittas innan de sätts i vatten. Gör ett diagonalt snitt  längst ner på stjälken. Sätt sedan ner buketten i en ren vas, fylld med varmt vatten. Fick du snittblomsnäring till rosorna? Använd den! Fyll på nytt vatten i vasen ca en gång om dagen.
 
Röda rosor är speciellt populära i romantiska sammanhang. Vill du visa dina känslor för en person som du håller mycket av? Varför inte skicka ett fång röda rosor med ett blomsterbud? Samlade tips om var du kan beställa rosor som skickas med bud finns på den här sidan. Det är busenkelt att beställa blomsterbud direkt på nätet!
 
Källor: wikipedia, interflora.se, alltomtradgård.se
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att hitta kläder och skor i små storlekar
Överraska med en enkel present
Ridmodet kommer i galoppfart!
Skinnjackor – i olika modeller
En personlig receptbok är den perfekta presenten