Du är inte inloggad.

Artikel

Så fungerar ett lånelöfte

Ett lånelöfte är ett bevis på att en bank eller en långivare anser att personen i fråga har betalningsförmåga att backa upp sitt bud vid en eventuell budgivning på en bostadsrätt eller en villa. Man bör dock tänka på att ett lånelöfte, namnet till trots, faktiskt inte är en garanti för att man ska få låna pengar.

Så fungerar ett lånelöfte:

När man funderar på att ansöka om ett lån för att köpa en bostad, så kan man kontakta sin bank för att begära ett lånelöfte. Lånelöftet är satt till en viss summa, och om man exempelvis säger till banken att man vill ha ett lånelöfte på en miljon kronor så kontrollerar dem att du har ekonomi nog att finansiera ett sådant lån (med tanke på räntor, avgifter och ev. amortering). Om banken anser att du har råd, så kommer du med största sannolikhet att få ett lånelöfte. Ett lånelöfte är dock som sagt ingen garanti för att du sedan faktiskt kommer få låna pengarna. Om det finns faktorer som gör att förutsättningarna förändras kan banken säga nej till ditt lån, trots ditt lånelöfte.

Exempel på sådana faktorer skulle kunna vara:

• Har du fortfarande samma betalningsförmåga?
• Har du fortfarande kvar ditt arbete?
• Är bostaden enig med vad lånelöftet säger? (stad, pris, område etc)?
• Hur är bostadsrättföreningen, är den bra?

Dock ska det sägas att nstan alla lånelöften som utfärdas också beviljas. Det är dock viktigt att komma ihåg att aldig skriva på några papper eller kontrakt på ett bostadsköp utan att dubelkolla med banken först, så att lånelöftet verkligen gäller. Om man ändå vill skriva på kontraktet av bostaden innan man frågat banken, så gäller det att skriva in en klausul i kontraktet som gör att kontraktet kan hävas om man inte skulle få låna pengar.

Du skaffar ett lånelöfte hos din bank. Det är så gott som alltid helt gratis, och det brukar heller inte vara några problem att få flera olika lånelöften från olika banker samtidigt. Tips! Vill du lära dig mer om olika ekonomibegrepp? Besök denna webbsajt för fler ekonomibegrepp!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vi hjälper dig med löpandes bokföring och redovisning - Din bokföringsbyrå | Expand U AB
Låna 1000
En av Sveriges mest växande branscher – att starta eget städföretag
Att tänka på när du ska låna pengar
Sms-lån vs. vanliga privatlån