Du är inte inloggad.

Artikel

Så samlar du dina dyra lån och krediter

Har du samlat på dig ett flertal mindre dyra lån och krediter? I så fall kan det vara smart att omfinansiera dessa lån med ett nytt lån med låg ränta. I denna artikel kommer jag dela med mig av mina bästa tips hur du samlar dina lån och sparar pengar. 

Den populäraste låneformen för att samla dyrare lån och krediter är med ett privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Fördelen med privatlån är den låga räntan som sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar. De flesta långivare erbjuder en ränta i intervallet 3 - 25 %. Du måste därmed alltid ansöka om ett lån för att få reda på din personliga ränta, tänk dock på att du alltid har möjligheten att tacka nej till ett låneerbjudande. 

Du bör undvika att samla dina lån med ett lån utan UC, det vill säga av en långivare som inte tar en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Dessa lån som ofta går under namnet sms lån och snabblån har en betydligt högre ränta än privatlån. Oftast uppgår den nominella årsräntan till 39 %, oftast tillkommer även både avi-avgifter och uppläggningsavgifter.

För att undvika risken att få för många kreditupplysningar kan det vara en smart idé att samla lån med hjälp av en låneförmedlare. Låneförmedlaren kontaktar omkring 25 olika långivare för att du ska få den bästa räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Fördelen är att du undviker ett flertal kreditupplysningar då samtliga långivare alltid delar på en enda kreditupplysning hos UC. Låneförmedlingstjänsten är även helt kostnadsfri och den enda nackdelen är att du måste vänta upp 24 timmar för att långivarna ska få tid att svara på din ansökan.

I dagsläget erbjuder alla långivare som erbjuder privatlån möjligheten att samla lån direkt med BankID. Du har alltså möjligheten att signera ditt låneavtal direkt på långivarens hemsida med E-legitimation vilket innebär att du aldrig behöver besöka ett bankkontor. Tack vare BankID är det därmed enklare än någonsin att samla sina lån direkt på nätet. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Detta bör du tänka på innan du tar et lån med betalningsanmärkning
Börja trada på rätt sätt!
Tips till dig som letar billigt mobilabonnemang
3 tips på hur du kommer igång med betalda undersökningar
Wise Consulting