Du är inte inloggad.

Artikel

Så sköter du amaryllis

Det här inslaget gör reklam för skickablommormedbud.se, som informerar om blomsterförmedlingar på nätet.

 

Amaryllis är en av våra mest populära julblommor. De ståtliga, stora blommorna som utvecklats högst upp på de höga stjälkarna sprider en fin julstämning. Amaryllis finns i flera färger, men röda amaryllis är den vanligaste sorten som används till snittbuketter och julgrupper.

 

Hur sköter man då om amaryllis på bästa sätt? Vi börjar med vattningen av amaryllis som planterats i kruka. Den bör vara sparsam! Ett litet glas med vatten per vecka brukar räcka. Du kan känna på jorden innan du häller på nytt vatten – jorden bör ha torkat upp mellan vattningarna. Om du ska sköta om en storblommig amaryllis är det klokt att hjälpa blommorna med ett amaryllisstöd. Om du själv planterar amaryllislökar kan du tänka på att använda en stabil och gärna lite högre kruka. Som bekant har amaryllisstjälkarna en tendens att skena iväg i höjden, vilket gör att krukan lätt välter om den är för liten. Vrid gärna lite på krukan med jämna mellanrum, så får du stängeln att växa rakt.

 

En bukett med snittamaryllis bör placeras i en hög vas för att ge stabilitet åt de långa stjälkarna. Snitta först stjälkarna diagonalt, för att de ska kunna dricka ordentligt. Vattna helst med kallt vatten och fyll på med nytt, friskt vatten vid behov. Plocka bort vissna blommor.

 

Vi läste en artikel om amaryllis i Expressen, där det informeras om ett tips som tydligen används ute i blomsterbutikerna. När floristerna arrangerar snittamaryllis gör de ibland ett litet nålstick högst upp på stjälken under själva blomman. Det gör att luft släpps ut och blomman har lättare att suga upp vatten. När du gjort nålsticket kan du placera snittamaryllisen i en hink med kallt vatten under några timmar. Därefter får du lägga örat till och lyssna efter ett litet pipljud, som hörs när vattnet börjar stiga upp i stjälken och luften åker ut ur hålet du gjort. När du därefter placerar blommorna i en vas kan du sätta fingret över öppningen på stjälken längst ner för att förhindra att vattnet rinner ut.

 

Vill du skicka blommor med bud till nära och kära till jul? Varför inte välja att skicka en bukett med snittamaryllis eller en julgrupp med en vacker amaryllisplantering? Blommor är ett bra julklappsalternativ och har du inte möjlighet att överlämna dem personligen kan du snabbt och enkelt beställa ett blomsterbud direkt på nätet.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bomberjacka - Hitta en som passar dig
Regn och rusk
Att välja örhängen till bröllop
Adventskalendern, omåttligt populär!
Jämför innan däck-och fälgköp