Du är inte inloggad.

Artikel

Spara vs. investera pengar

Många nya investerare förstår inte att det är helt olika saker att spara pengar och investera pengar. De har olika syften och spelar olika roller i din ekonomiska strategi. Du måste ha ett tydligt mål och det är helt grundläggande för att du skall lyckas bygga din rikedom. 

Vad betyder det att spara pengar?

Att spara pengar betyder att man tar sina pengar åt sidan och placerar dem på ett extremt säkert ställe, vilket kan vara på ett sparkonto med insättningsgaranti. Att spara fysiska kontanter blir idag allt mindre populärt. Det absolut smidigaste och vanligaste är att man placerar pengarna på ett sparkonto. 

 

Vad betyder det att investera pengar?

Att invester pengar betyder att man använder sina pengar eller kapital för att köpa en tillgång som man tror har en god sannolikhet för att generera en säker och acceptabel avkastning över tid. 

 

Hur mycket skall jag spara vs investera?

Att spara pengar bör alltid gå före innan du väljer att investera. Anledningen är enkel, om du inte t.ex. har ärvt en stor förmögenhet så är det dina besparingar som ger dig kapital som ger dig möjlighet att investera. Om tiderna blir tuffa och du behöver kontanter så kommer du sannolikt välja att sälja dina investeringar vid värsta möjliga tid. Det är inte ett recept för att bli rik.

 

Det finns två primära typer av besparingsprogram som du bör inkludera i ditt liv.

  1. Som allmän regel bör dina besparingar vara tillräckliga för att täcka alla dina personliga utgifter inklusive lånebetalningar, försäkringskostnader, mat- och klädkostnader i minst tre till sex månader. 
  2. Alla specifika syften i ditt liv kommer att kräva en stor mängd kontanter på fem år eller mindre och dessa bör baseras på att vara mindre spardrivna och inte investeringsdrivna. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Lägg om kreditkorts skulder
Hyr ut din bil privat
På besök i Amsterdam
Tre saker som kännetecknar snabblån
Så får du besökarna att känna sig trygga på din hemsida