Du är inte inloggad.

Artikel

Sportdryck

 
Sportdryck - För optimal prestanda bör idrottare ha rätt hydratisering.  Även om det finns ett brett utbud av sportdrycker som marknadsförs med hänvisning till sport eller prestanda, sportdrycker är speciellt utformade för att ge rätt balans mellan kolhydrater, elektrolyter och vätska för att tillräckligt bränna träning och ge vätska för hydrering. När de används på rätt sätt kan de resultera i prestandafördelar.
Om man dricker sportdrycksprodukter i pulverform är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar för att säkerställa att kolhydrat- och elektrolytbalansen är optimal för tarmabsorption, vätskebalans och bränsletillförsel. Felaktig beredning kan leda till gastrointestinal obehag och negativa effekter på prestanda.
 
Vad finns i en sportsdrink?
 
Kolhydrat
 
Kolhydrat kan ha prestationsfördelar i en rad sportevenemang genom att tillhandahålla en bränslekälla för muskler och hjärnan. Kolhydrat bidrar också till smakens smak (sport). De flesta sportdrycker innehåller 6-8% kolhydrat (6-8 g / L). Kolhydratkoncentrationer över detta kan försämra magtömningen och leda till magtarm under träningen och försämra prestandan.
 
Elektrolyter
 
Sportsdrycker inkluderar elektrolyterna natrium och kalium. Natriumhalten i sportdrycker uppmuntrar vätskeintag genom att driva törstmekanismen, samtidigt som det ökar absorptionen och vätskeansamlingen. Sportsdrycker kan också hjälpa till med saltutbyte för idrottare som är tunga eller salta tröjor. Drycker med låg natriumhalt kanske inte är lämpliga när snabb rehydrering är nödvändig (dvs när det finns ett behov, byt ut ett vätskeunderskott på kort tid). Tillsats av kalium till sportdrycker hjälper till att upprätthålla elektrolytbalansen och kan hjälpa till med muskelsammandragning under träning.
 
Smak
 
Smak är en viktig i egenskap i sportdrycker som hjälper till att öka frivilligt intag av vätska (jämfört med vatten) under eller efter träning.
 
Andra ingredienser
 
Vissa sportdrycker som marknadsförs som sportdrycker har andra tillsatta ingredienser som vitaminer, mineraler, protein och växtbaserade ingredienser. Dessa extra ingredienser kommer sannolikt att ge mycket liten (om någon) ytterligare fördel jämfört med vanlig sportsdryck och kan påverka smakligheten och därefter konsumtionen av vätskan. Vissa sportsdrycker innehåller också koffein som kan ha prestationsfördelar.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

SÄTT TURBO PÅ DIN TRÄNING!
Träna genom att cykla!
Kom i form med ett hemgym
Vad ska man tänka på när man ska köpa nya golfskor?
Manchester United i Premier League