Du är inte inloggad.

Artikel

Takrenovering – detta bör du tänka på

När du planerar att renovera ditt hus brukar man börja ”ovanifrån”, det vill säga med taket. Det är den absolut viktigaste delen av huset då det kan orsaka stora problem om det inte fungerar som tänkt. ”Hur svårt kan det vara med lite tegelpannor?” tänker du kanske. Taket är så enormt mycket mer än det som syns. Hur ser isoleringen ut? Kan den förbättras så kan det sparas enormt mycket pengar i uppvärmningskostnader. Kanske har du fortfarande gammal hederlig tjärpapp liggande under pannorna. Idag finns det flera välfungerande moderna alternativ som din hantverkare kan berätta mer om.

Ta reda på läget

Börja med att kolla på vinden, hur ser det ut där? Är det torrt; behöver det tätas upp eller behövs ventilationen förbättras för att få den att andas bättre? Hur ser taket ut idag? Vilket material använder du idag? Är det metalltak, tegelpannor eller är det till och med det gamla avskydda eternittaket? Frågor som dessa behöver du besvarade innan det är dags för takrenovering. Svaren och annan användbar information finner du här.

Vad kostar det?

Nästa steg att fundera på är kostnaden. Hur går det egentligen till när du ska hitta rätt leverantör för ditt nya jobb?

Först och främst är det flera olika delar som kostar pengar när det gäller din takrenovering. Vad själva renoveringen av taket kostar behöver beräknas. Hur mycket kostar arbetet? Det är en viktig del av jobbet, och som tur är så får du ROT-avdrag på det arbetet. Sammanlagt kan du få upp till 50 000 kr i skatteavdrag för arbetskostnaden. Det är dock viktigt att du tjänar tillräckligt för att kunna utnyttja avdraget maximalt. För 2015 är det 50% av arbetskostnaden som får dras av, men inför 2016 kommer detta reduceras till 30%.

Andra delar vars kostnad måste tas med i offerten är sådant som algbehandling som kan bero på vilken del av landet du bor i, men även tidigare nämnda isolering är en oerhört viktig del. Slutligen är det även avrinningen i form av takrännor och lösningarna kring detta som måste tas med i beräkningen.

Ta in offerter

Lättast för att få in offerter från flera olika takläggare är att använda en tjänst för detta online. Där skickar du helt enkelt först en offertförfrågan som når flera olika takläggare som sedan kontaktar dig med sina offerter. Du kan då i lugn och ro gå igenom dessa hemma innan du väljer det bästa alternativet med hantverkaren som verkligen kan utföra arbetet – till ett rimligt pris.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Nyttja rotavdraget innan sänkningen
Takguide.se - Vägen till ett nytt tak
Min LED lampa har dåligt ljus!
Populära matkassar att ge bort i Julklapp
Badrumsrenovering Tumba