Du är inte inloggad.

Artikel

Televerket

Reklaminslag för retroprodukter.se

 

Under de senaste åren har retrotrenden vuxit sig stark. Uttrycket ”retro” syftar på ett intresse för eller inspiration tagen från en tidigare eras trender, mode eller teknologi. Detta inkluderar även gårdagens institutioner och organisationer. Televerket spelade i mer än ett århundrade en viktig roll i samhället och präglade under större delen av 1900-talet svenskarnas liv. Intresset för den numera upplösta myndigheten har på sistone växt och den har därmed blivit ett förkroppsligande av begreppet ”retro”. 

 

Televerket grundades i mitten av 1800-talet då telegraftekniken först kom till Sverige. Det Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket, som det då hette, såg till att ett nationellt telegrafinät etablerades i landet under 1800-talet och att kommunikation mellan landets olika delar därmed förenklades. I och med telefonens uppkomst byggde verket, vars namn så småningom förkortades till ”Televerket”,  sedan 1883 även ut och hade ansvar för telefonnätet i Sverige. Under tiden runt sekelskiftet fanns en hel del privatägda nät runt om i landet, men så småningom köpte det statliga verket upp majoriteten av dessa, och hade fram till 1980-talet ett monopol på telefoni i hela Sverige. 

 

Utbyggnaden av det rikstäckande telefonnätet innebar att telefonkiosker dök upp runt om i landet. Vi har nog alla sett de gamla rikstelefonerna med den distinkta televerksloggan någon gång. Dessa har blivit en del av den svenska populärkulturen och det finns numera många produkter som bär televerkets logotyp. 

 

Retrotrenden kommer sannerligen att hålla i sig. Den är en naturlig del av den nostalgi vi känner för dåtiden och kommer att utvecklas. Säkert är att det alltid kommer att finnas produkter för dem som ser tillbaka på gångna år med längtan.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Om Babyvakter
Adventskalendern, omåttligt populär!
Är det svårt att använda en manuell kaffekvarn?
Grunge-stilen kommer tillbaka och är ett måste denna höst!
Ridmodet kommer i galoppfart!