Du är inte inloggad.

Artikel

3 Tips för en starkare budget

Om du äntligen bestämt dig för att ta kontroll över din ekonomi finns det bara ett sätt att komma igång. Du måste få översikt över vart dina pengar tar vägen, du måste budgetera. Det finns massvis med hjälp att få för att komma igång med sin budget. Excel har ett flertal mallar som du kan använda dig av. Att budgetera är ett enkelt och bra sätt att förbättra din privatekonomi, när du kommit igång med den här delen kommer du märka att du får en jämnare ekonomi varje månad

 

Det finns dock inget värre för en budget än stora utgifter som bara kommer en gång i kvartalet eller kanske t.o.m. ännu mer sällan. Tack och lov kan du med lite extra planering hålla dig på banan och därmed också hålla din budget.

 

1) Se över utgifterna

Ingen skulle ge sig ut på en lång resa utan att bestämma sin resväg först. Detsamma gäller för dina pengar. Kolla igenom din kalender, och kanske gamla fakturor så du kan göra en lista över alla oregelbundna utgifter du kan komma på att du betalar varje år. Det kan t.ex. vara: försäkringspremier, julklappar, semester eller din elräkning. När du fått ihop din lista, skriv ner hur mycket du förväntar dig att varje punkt kostar och när du vanligtvis får räkningen.

 

2) Planera dina betalningar

Nu när du vet vad som komma skall, är det dags att lägga till dessa utgifter till din månadsbudget. För att få en jämn balans i din budget varje månad, är det bra att dela upp de stora oregelbundna utgifterna till fler och mindre utgifter. Enklaste sättet att få en jämn balans varje månad är genom att dividera det förväntade beloppet med den tid som går mellan varje betalning och lägga till detta på kostnadssidan på din månadsbudget. 

 

Exempel: Låt säga att du betalar 900 kr i försäkringspremier en gång i kvartalet. Ta då 900/3, för att få det belopp (300kr) du ska budgetera för försäkringar varje månad. 

 

3) Trimma dina kostnader

Nu när du planerat för dessa utgifter har du säkert lagt märke till vilka tråkiga saker du måste betala för. Ju mindre dina utgifter är desto mer får du naturligtvis över till annat. Så varför inte leta sätt att dra ner på dessa tråkiga kostnader för att få mer över till livets goda ting.

 

Att kvartalsvis betala sina försäkringspremier eller räntan på sina banklån kan kännas som en stor smäll för din budget om du inte planerar de. Det är även dessa kostnader du lätt kan trimma ner genom att leta efter bättre billigare alternativ. Du kan exempelvis baka ihop bolån och billån om det finns utrymme för det i din bostadsvärdering. Har du ännu inte köpt bostad, men planerar att göra det i framtiden är det dags att förbereda din ekonomi för detta. Det finns massor att tänka på när man köper bostad, och massor av knep man kan ta till för att bo billigare. Att leta efter billigare försäkringar och t.ex. elbolag kan också göra mycket för din budget, och kräver oftast inte mycket arbete. Du kommer fort märka hur mycket det finns att spara utan att dra ner avsevärt på din levnadsstandard.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Starta eget - men tänk ekonomisk
Lediga kontor i Göteborg – en expansiv framtid
Därför bör du jämföra villaförsäkringar
Fördelarna att använda en låneförmedlare
Kom igång med ett starta eget-bidrag