Du är inte inloggad.

Artikel

5 tips som hjälper dig att spara pengar

1. Köp inte på kredit - det blir dyrt på längden

Spara hellre ihop pengar istället för att köpa saker på kredit. Att köpa på kredit kommer i längden att bli väldigt dyrt för dig. Du ska heller inte ta ett smslån för att köpa något trevligt då du har lust, det blir ännu dyrare än att köpa med kreditkortet.

2. Jämför långivare och spara i räntekostnader

Om du har bolån, billån eller något annat lån som är större än 100 000 kr bör du jämföra olika långivare och byta genast ifall du märker att du kan få en bättre ränta från en annan långivare. Du kan spara flera tusenlappar per år genom att betala mindre i räntekostnader och i och med att t.ex. bolån är vanligen minst 10 år långa, kommer du under den tiden att spara en hel del.

3. Spara el = spara pengar

Energimyndigheterna berättar att till och med 40 % av all el som våra elapparater förbrukar i våra hem är el som förbrukas då apparaterna är i stand by -läge. Släck alla lampor, TV:n, datorer osv. då du inte använder dem. Stand by räcker inte, släck dem helt och hållet! Du kommer genast att spara i elräkningen.

4. Köp inget onödvändigt

Mat, vatten och ett tak på huvudet, ja det behöver alla, men behöver alla en bil, 100 M bredband, Canal+, Apple-dator…? Svar: nej, de är inte nödvändiga saker som man behöver för att klara sig. Om du vill spara pengar så måste du lära dig att leva lite mindre lyxigt. Istället för att låna pengar till bil, använd bussen! Istället för att köpa en Apple-dator för 15 000 kr, köp en HP för hälften av priset! Betala inte för ett 100 M bredband då du kan helt bra klara dig med 10 M. Bli av med allt som inte är absolut nödvändigt för att klara dig genom vardagen.

5. Gör ett löfte om att inte köpa någotnting nytt

Gör en löfte åt dig själv (eller din make, eller kompis) om att du inte ska köpa någonting nytt på t.ex. en månad. Det kan handla om att du inte köper nya kläder, elektronik, godis, cigaretter, snus eller något annat som du vanligen spenderar pengar på. Du kommer att spara pengar och du gör det extra lyxigt för dig själv då du har klarat dig i 30 dagar och sedan får bjuda dig själv på din favorit-snack eller något annat.

Jag hoppas att dessa tips hjälper dig med att spara pengar och hör av dig gärna i kommentarerna ifall du hittar på något att tillägga, jag tar gärna emot nya idéer.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Låna mindre belopp
Dåligt med pengar innan löning
Varför använda en låneförmedlare?
Billån utan kontantinsats
Varför låna pengar utan kreditupplysning från Upplysningscentralen?