Du är inte inloggad.

Artikel

Träna din hjärna med korsord

Det finns mycket man kan göra för att hålla hjärnfunktionen igång, som annars har en tendens att försämras ganska mycket när vi blir äldre. Det finns forskning som visar att nyttig mat i kombination med sociala, mentala och fysiska aktiviteter gör att vi förbättrar vår hjärnaktivitet, och minskar risken att få sjukdomar som Alzheimers. 

Precis som fysisk träning behövs för kroppen så behöver hjärnan också jobba för att hålla sig i form. Det finns många olika sätta att göra detta, och just korsord är ett som har visat sig vara effektivt i vetenskapliga undersökningar. När du löser korsord får din hjärna jobba på många olika sätt. 

Nu kan du göra korsord på nätet, ta en titt på denna sida där du kan göra gratis korsord och hålla din hjärna i form. Det är helt gratis att göra kryss och allt du behöver göra är att registrera dig.

Det finns även andra saker du kan göra för att hålla din hjärna i form:

- Lär dig ett nytt ord varje dag. När du lär dig nya ord så jobbar hjärnans språkcentrum, viket gör att den behåller skärpan.

- Korsord gör så att vi tränar språk- och minnesområdena i hjärnan. Att göra kryss anses hjälpa till med en hjärnfunktion som kallas ”fluency”, eller ordfinnare. Denna process sker i hjärnans språkcentrum. Det får dock inte vara för lätta kryss! Det måste vara en utmaning för att hjärnan ska behålla skärpan!

- Gör stavningsövningar. När du stavar måste du mentalt se ordet innan du kan skriva det, vilket aktiverar flera olika delar av din hjärna.

- Sudoko är också en kul övning du kan göra för att träna den delen av hjärnan som hanterar siffror och matematik. Det finns många olika svårighetsgrader, så det kan vara bra att börja på en lättare och arbeta sig uppåt allt eftersom du blir bättre.

För att hålla hjärnan i form så är det viktigt att du använder den åt något nytt, hjärnan behöver variation och nya utmaningar för att kunna hålla sig i form. Gör du likadana saker eller för lätta utmaningar om och om igen, så kommer det inte ske någon förbättring.

Du kan till exempel göra korsord vissa dagar och sudoku andra dagar.

Att lösa kryss är inte bara roligt det är nyttigt för din hjärna också, och det är lättare än någonsin att hitta gratis korsord, du behöver inte längre köpa någon tidning för att få tillgång till det, det finns nu sajter på nätet där du kan göra gratis korsord på svenska. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Punkrock
Enkla steg till att dejta på datingsidor
Bertil Vallien i korthet
Trädgård som hobby
Olika sorters bläckpatroner