Du är inte inloggad.

Artikel

Vad utmärker ett LCHF bröd?

Bröd är något som egentligen inte ingår i en LCHF kost, då nybörjartipsen för LCHF är ”undvik pasta, ris, potatis, bröd och socker”. Trots det kan man läsa om LCHF bröd både på Internet och i olika hälsotidningar. Hur går det ihop?

Det viktiga vid LCHF är att undvika spannmål, bland annat vete. Så länge bröden inte innehåller detta går de ofta att klassa som ett LCHF bröd. Många menar att ett bröd måste innehålla spannmål som vete eller råg för att vara ett riktigt bröd, och därför menar många att LCHF bröd inte är att klassa som riktiga bröd. Detta är till viss del sant, LCHF bröden är mest som substitut för vanligt bröd med en liknande konsistens, men det är svårt att få det exakt likadant.

När bröden inte innehåller mjöl av vete, råg eller andra spannmål måste de istället innehålla något annat, och för att klassas som LCHF bröd måste det vara kolhydratsnålt. Det är vanligt att LCHF bröd görs på nötmjöl som grund. Nötmjöl är malda mandlar eller hasselnötter, och det går att både att köpa färdigt eller att mala själv. En del LCHF bröd görs istället på olika fröer som solrosfrön, pumpafrön, linfrön och sesamfrön. Då används ägg som bindemedel samt för att få brödet saftigt. Dessa fröbröd kan dock ibland upplevas som lite torra. Ytterligare en vanlig bas i LCHF bröd är kokosnötmjöl, som är kolhydratsnålt och har starka egenskaper att binda vätska. Används inte kokosnötsmjöl i brödet är det vanligt med fiberhusk istället som bindemedel, fiberhusk är detsamma som krossade physiliumfrön.

I mataffären kan man köpa färdiga bröd som heter LCHF bröd. Det är dock tveksamt om man kan kalla dessa bröd för LCHF, då de ofta innehåller gluten i form av vete, även om det är mindre mängder än i traditionella bröd. Vill man äta bröd vid en LCHF kost är det bästa att baka det själv.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Livsmedel för ökad fettförbränning
Vad är fördelarna med långt hår?
Fina tänder Stockholm
Spirulina det mest kompletta kosttillskottet.
Behandling av fet hy