Du är inte inloggad.

Artikel

Allt om kakel

 

Det finns flera olika sorter kakel som du kanske vet. Men vet du vad de är gjorda av och var de passar bäst?
 
Kakel är keramikplattor av poröst så kallat lergods, som alltid är glaserade. Kakel passar främst till väggar, både i torra och våta utrymmen. Det rekommenderas inte att användas i pool.
 
Klinker är gjort av så kallat stengods, ett tätare keramiskt material som passar utmärkt bde till golv och vägg. Ibland även utomhus, om de är frostbeständiga. Klinkerplattor kan vara både glaserade eller oglaserade. De kan användas både i vått och torrt.
 
Mosaik är små keramikplattor, glas eller natursten. Oftast är de inte större än 15-100 mm stora och levereras på kartor av glasfiber eller papper. De finns både glaserade eller oglaserade. Mosaik kan användas både i torra och våta utrymmen, ibland även utomhus och i pool.
 
Sjösten är inget keramiskt material, utan porös marmor som tumlats runt med sand för att få en önskad ytstruktur. Sjösten i större format brukar normalt inte tumlas, istället kantstöts och blästras en rustikt utseende fram.
 
Granitkeramik är plattor som har lite hårdare kvalitet och en låg vattenabsorption. Därför rekommenderas den för alla ytor både inne och ute. Den används ofta i offentlig miljö tack vare sin goda motståndsförmåga mot nötning. Granitkeramik finns både som glaserat eller oglaserat. Det är dessutom frostbeständigt och kan därför med fördel läggas utomhus.
 
Glasplattor är precis som namnet, gjorda utav glas. Glaset kan vara pigmenterat och genomfärgat, i andra fall kan glaset vara helt transparent med en fastlimmad färgad baksida. Det finns även som mosaik. Glasplattor bör endast användas på väggar i torra eller våta utrymmen, de ska inte läggas på golv överhuvudtaget.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Köpråd - hur man får en fin och stor häck
Kontorsstol i hemmet
Vertyg som studentpresent
Fördelar med ergonomiska stolar
gästböcker för bröllop