Du är inte inloggad.

Artikel

Ditt ryggproblem kan vara ischias

En av de vanligaste "folksjukdomarna" idag är olika former av ryggont. Ibland är det bara mindre och tillfälliga besvär det handlar om, men ibland kan det vara allvarligare problem som till exempel ischias.

Vad är ischias?

Ischias är inte en sjukdom i sig, vilket många felaktigt tror. Utan det är istället en sorts symptom på en annan sjukdom. Oftast är det ett diskbråck som ligger bakom ischias.

Anledningen till att det heter ischias är att det går en nerv i kroppen som heter just ischiasnerven. Utbredningen för denna nerv är från slutet av ryggen och ända ner till foten. När denna nerv kommer i kläm kan det uppstå irritation och inflammationer som orsakar smärtor.

Vanligtvis kommer nerven i kläm på grund av att en disk i ryggraden har spruckit eller försvagats. Då kan den inre mjuka substansen tryckas ut och klämma på ischiasnerven.

Vad är det för sorts smärtor?

Smärtorna som brukar uppkomma är oftast strålande och skarpa. Många beskriver de som "tusen nålar i benen". Sen är det självklart individuellt också.

Vad kan man göra åt ischias?

Det finns lite olika behandlingar mot åkomman, men inget allmänt som fungerar bra. Ofta brukar man bli ordinerad smärtstillande och sen skickad till en naprapat eller kiropraktor. Det är även viktigt att inte sitta still för mycket, att röra på sig är bra.

Ett annat ganska underskattat behandlingssätt är att använda sig av olika sorters kinesiska örter och liknande. Det fungerar genom att ämnena låter de drabbade delarna i kroppen slappna av mer och på så sätt frigöra utrymme för nerven. Ibland är nämligen nerven i kläm endast på grund av spända och oavslappnade muskler och leder i ryggen. Läs mer om alternativ behandling av ischias här.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kroppsrengöring bidrar till en sund kropp.
Tatuering – viktigt att tänka på
Att lindra träningsvärk
Läkemedelsverkets beslut om CBD
Bygg upp en säljorganisation som säljer Aloe Vera-produkter