Du är inte inloggad.

Artikel

Fars dag, varför firar vi det?

Inlägget nedan gör reklam för sajten Presentnavet.se. Målsidorna innehåller reklamlänkar.

Varför firar vi fars dag?
 
 
Fars dag infaller varje år den andra söndagen i november. En dag då våra pappor får lite extra uppmärksamhet. Kanske med en present, men framför allt med lite extra omtanke.
 
Som så många andra högtider är farsdagsfirandet en influens från USA. Det lär ha varit en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd (1882-1978) som tog initiativ till att inrätta en speciell dag för alla fäder. Sonora ville hylla sin pappa William Jackson Smart som var krigsveteran från det amerikanska inbördeskriget (som för övrigt varade mellan 1861 och 1865).
 
Williams fru hade olyckligt dött i barnsäng, varför William fick huvudansvaret för uppfostran av parets många barn. Sonora tyckte att denna bedrift var värd att uppmärksamma. Det första farsdagsfirandet skedde på Sonoras initiativ den 19 juni 1910. Händelsen uppmärksammades och det speciella firandet av pappor spred sig. President Calvin Coolidge (president i USA 1923 - 1929) tyckte om idén, men det var inte förrän 1966 som fars dag instiftades i USA. Det var President Lyndon B Johnsson (president i USA 1963 - 1969) som gjorde det. Fars dag i USA firas den tredje söndagen i juni varje år.
 
Första gången man firade fars dag i Sverige var 1931. På den tiden låg fars dag i början av juni. Således precis efter mors dag, som i Sverige firas den sista söndagen i maj. Man ansåg allmänt att de båda högiderna låg alldeles för nära varandra i tid. Därför flyttade man fram fars dag till hösten istället.
 
Om du har en pappaperson som du gillar i din närhet vill du kanske överraska honom med en present? Vad vill du ge? Ett par strumpor, en slips, ett par ulltofflor, en ask med belgiska chokladpraliner, gourmetlakrits, en delikatesslåda, ett ölbryggarset.....? Har du inte möjlighet att träffa din favoritpappa personligen? Skicka en farsdagsgåva direkt till pappas adress tillsammans med din hälsning! Din generösa gest kommer garanterat att uppskattas.

I år (2022) infaller Fars Dag i Sverige söndagen den 13:e november. 
 
Källor: SO-rummet.se, nordiskamuseet.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Marilyn Monroe
Osttillverkning
Säkerhetspyramide
Köp nu! - Wera Vivaldi Steel
Höstvädret