Du är inte inloggad.

Artikel

Giganterna bakom Arsenals matchtröjor

I begynnelsen av fotbollens historia fanns det inga stora sportmärken och sponsorer. Det fanns inga stora avtal med tillverkare och det fanns heller inte en lika stor ekonomi inblandad i fotbollen. Tröjorna var ofta blanka och det dröjde ända fram till slutet av 60-talet innan vi ens fick se klubbmärke på Arsenals matchtröjor. Ungefär ett årtionde senare började även tröjtillverkarens märke synas på tröjorna och 1978 kunde UMBRO för första gången stolt sätta sitt märke på The Gunners rödvita hemmatröja. 
 
Samarbetet mellan storklubben från London och klädtillverkaren från Wilmslow sträckte sig fram till säsongen 1986 då tyska adidas tog över. Under hela 80-talet och början av 90-talet spelade Arsenal i många olika klassiska tröjor från adidas. Under samarbetet lyckades Arsenal spela hem två Premier League-titlar och det lär adidas varit väldigt nöjda med. Men även detta samarbete blev ganska kortvarigt och tog slut efter säsongen 1993/94. 
 
År 1994 inleddes nämligen en ny era. Arsenal skrev nytt sponsorkontrakt med den amerikanska jätten Nike och detta resulterade i det längsta sponsoravtalet Londonklubben någonsin haft. Över tjugo år skapades inte mindre än 15 ikoniska matchtröjor där många rankar tröjan från säsongen 1999/00 som den mest karaktäristiska Arsenal tröja någonsin. Samarbetet var väldigt framgångsrikt och under tiden som Nikes swoosh prydde de röda Arsenal-tröjorna lyckades klubben vinna tre Premier League-titlar och fem FA-Cuper. Men allt har sitt slut och de två parterna gick varsin väg efter säsongen 2013/14.
 
Under sommaren 2014 presenterades den nya sponsorn och nu var det PUMA som skulle försörja Arsenal shop med tröjor till miljontals fans världen över. På grund av Arsenals lojala och många supporters så belönades klubben med ett rekordkontrakt. Det nya kontraktet gäller till en början från säsongen 2014/15 och fem år framåt. Hur länge Arsenal och PUMA går hand i hand återstår att se men det ska bli spännande att se vad samarbetet har att erbjuda under de kommande åren.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Massageprodukter från Zen Products
Fotbolls VM 2014
Ta del av travtips för större vinstchans
Var kan man deffa?
V75 och travet i Sverige mot de större travbanorna