Du är inte inloggad.

Artikel

Halloween - varför?

 
Halloween började firas på allvar i Sverige någon gång i slutet av 1990-talet, men vi har läst att egentligen kom högtiden hit mycket tidigare, på 1950- och 1960-talet. Tydligen lyckades man inte riktigt med att sprida traditionen på den tiden.  Men idag är fenomenet med Halloween fast etablerat i vårt land. Att Halloween närmar sig med stormsteg går bara inte att missa. Butikerna fylls med läskiga Halloweenprylar och webben, tidningarna, TV m m blir fullspäckade med Halloween-reklam.
 
Men varför firar vi då Halloween? Det måste förstås finnas en historia bakom den populära högtiden. Och visst finns det det!
 
Själva ordet "Halloween" kommer från engelskans "Hallow" som betyder Helgon samt "e'en", en kortform av "evening" eller "afton". Själva Halloweendagen firas den 31 oktober varje år.
 
Firandet har sitt i ursprung i Storbritannien och Irland. Kelterna lär ha tagit med sig en keltisk rit till Norden när de kom i kontakt med vikingarna. Kelternas högtid "Samhain" liknar vikingarnas "höstblot", som firades för att hälsa hösten och mörkret välkomna när vi lämnade det ljusa halvåret bakom oss. Samt för att fira att skörden var fixad!
 
Firandet spreds också till USA i mitten av 1800-talet, då många irländare emigrerade till det stora landet i väster p g a att det var hungersnöd på Irland. Naturligtvis tog de med sig traditionen att fira "Samhain", eller "Halloween". Som bekant är traiditonen med Halloween gigantiskt stor i USA.
 
Kelterna trodde att de dödas själar skulle återvända till jorden efter "Samhain-dagen", den 31 oktober. Dagen blev en milstolpe som avslutade skördetiden. Lite läskigt var det, för kelterna trodde att osynliga krafter sattes i rörelse under natten till Samhain. De dödas själar kunde återvända till jorden! En klar likhet med dagens Halloween som förknippas med läskiga figurer, läskiga ljud, läskiga filmer... o dyl. 
 
Om du ska på Halloweenfest eller ordna ett Halloweenkalas själv kan du tänka på att traditionen med Halloween har drygt 2.000 år gamla anor! Tack ni gamla kelter som spred ert Samhain-firande vidare! Visst är det lite kul med en fest på hösten, då våra ungar kan klä ut sig och ha skoj. Vi vuxna också för den delen:)
 
Är du på jakt efter maskeraddräkter, engångsartiklar, peruker, smink och andra Halloweentillbehör? Vi har samlat några utvalda tips om butiker som säljer Halloweenprylar på nätet, se mer här!
 
 
Källor: Wikipedia, SO-rummet


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Retro vs. vintage
Skicka ost och delikatesser med bud
Baseboll säsongen drar igång igen
Klockor anno 2013
Tulpaner, Sveriges populäraste blomma!