Du är inte inloggad.

Artikel

Valentin, vem var det?

Vi börjar med namnet Valentin, ett mansnamn som i Sverige har använts sedan 1400-talets mitt. Ursprungligen var namnet Valentinus, vilket härstammar från ordet valens (latin) med betydelsen stark eller frisk.

Idag förknippar vi mest namnet Valentin med Alla Hjärtans Dag, men det finns också en hel del män i Sverige som bär tilltalsnamnet Valentin. Kul för dem, det är så lätt att komma ihåg deras namnsdag, den 14 februari! Då är det kärlekens dag, Alla Hjärtans Dag, eller Valentindagen som den också kallas.

Vem var då den Valentin som givit upphov till denna romantiska dag, då vi skickar blommor, choklad eller ger kärlekspresenter till dem vi älskar? Ja, det lär finnas flera martyrer ända från 200- och 400-talet e Kr med namnet Valentinus. Men den berättelse som blivit mest känd i det här sammanhanget är legenden om prästen Valentinus som verkade i antikens Rom. Kristna förföljdes och kejsar Claudius II som regerade hade förbjudit unga singelmän att gifta sig, då han tyckte att de behövdes bättre som soldater. Prästen Valentinus vigde dock kristna par i hemlighet och han vägrade att lämna sin tro. Han blev tyvärr upptäckt och istället för att sluta med sin verksamhet och att tro, valde han martyrdöden. Som straff  för sina handlingar halshöggs han den 14 februari år 269 e Kr. Valentin lär ha skrivit ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han dog. Brevet var underskrivet med ”Din Valentin”. Det första Valentinbrevet!

En annan anledning som ofta nämns i samband med Alla Hjärtans Dag är att man på medeltiden ansåg att just den 14 februari var den dag så fåglarna bildade par. Romantiskt, eller hur?

Ja, sägnerna och berättelserna om varför vi firar Valentin är många. Det finns enormt mycket information, historia och olika sägner om Valentin att hitta på nätet. I USA är Alla Hjärtans Dag sedan lång tid tillbaka en stor kommersiell dag för handeln. Den 14 februari skickas det och ges bort mängder med chokladgåvor, blommor (främst rosor), smycken….m m. Det är dagen då romantiken och kärleken blommar lite extra!

Seden med Alla Hjärtans Dag-firande spred sig till Sverige för flera år sedan. Den första Alla Hjärtans Dag-skyltningen lär ha gjorts av NK i år 1957. Det är dock först på senare år som den 14 februari blivit riktigt etablerad som romantikens och kärlekens dag även här i Sverige. Givetvis är dagen en stor kommersiell höjdpunkt för handeln. Många blomsterbutiker håller t ex extra öppet denna dag, även om den råkar infalla på en söndag, som i år.

Källor: Wikipedia, nordiskamuseet.se, history.com


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Underkjolen ger det lilla extra till din klänning
Däckinfo
Ballerinaskor på nätet
Barnmobler.se, En utmanare bland storfräsare
Parajumpers, var varumärket föddes ur en passion för sport än Massimo Rossetti