Du är inte inloggad.

Artikel

Information om örtte

De flesta detox-teer innehåller koffein, antagligen på grund av denna stimulantia kan dämpa aptiten, göra att matsmältningssystemet släpper taget om avfall, och hjälpa dig att tappa vikt i vatten. En koffein-inducerad energikick kan också leda till att du arbetar lite längre eller hårdare än vanligt. Däremot kan alltför mycket koffein också vara riskabelt (se ovan) och störa dig från att få tillräckligt med sömn - och att få allt för lite sömn kan i slutändan helt ta bort de viktminskningseffekter du från början fått från ditt te.

 

I själva verket har för lite sömn visats utlösa överdrivet ätande och viktökning och även långsam ämnesomsättning, vilket kan göra det lättare att gå upp i vikt även om du inte äter extra kalorier. En bra tumregel är att oavsett var ditt koffein kommer ifrån, är att sluta konsumera det åtminstone sex timmar före läggdags. Och om du försöker tappa kilon: gör att få en god natts sömn högsta prioritet.

 

Forskningen om detox-teer

Även om det finns några publicerade studier om olika ingredienser som ofta finns i detox-teer, har jag inte sett någon forskning om te i sig, i synnerhet inte i de exakta formler de är föreskrivna (den forskningen krävs förresten inte för teer som skall säljas). Det innebär att användningen av detox-teer lämnar obesvarade frågor om om och hur de fungerar, hur de ska användas, hur mycket som kan vara för mycket, och möjligen vem som inte borde använda dem. Om du är osäker, eller planerar att börja dricka örtte, prata med din läkare, dietist eller vårdgivare. Var bara säker på att han eller hon inte har ett egenintresse i försäljningen av den produkt du funderar över. Om de råkar ha intresse i att sälja eller stödja den, sök en andra åsikt.


Cynthia Sass är nutritionist och dietist med magisterexamen i både näringslära och folkhälsa. Hon syns ofta på TV i USA, hon är tidningen Healths näringsredaktör, och råder kunder i New York, Los Angeles och på distans. Cynthia är för närvarande sportnäringskonsult till New York Rangers NHL-lag och New York Yankees MLB lag, och är certifierad som specialist i idrottsdietetik och rekommenderar örtte sverige. Cynthia är tre gånger om en av New York Times bästsäljande författare, och hennes nya bok är Banta nu: Tappa kilon och omfång med riktig mat, riktigt snabbt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tycker du att det verkar svårt att röka?
Problem efter ögonlaser
Smak på kosttillskott
Jiaogulan – örten som förlänger livslängden
Köpa 5-HTP online inrikes i Sverige