Du är inte inloggad.

Artikel

Intervallträna och Öka Din Fettförbränning

Intervallträning är antagligen ett av de mest effektiva sätten att öka fettförbränningen. Det beror på framförallt två faktorer:

1) Genom att arbeta i korta intervaller kan man hålla en mycket hög intensitet, och detta förbrukar mycket energi. Detta är förstås en bra sak, eftersom för att gå ned i vikt måste man göra av med energi.

2) Det ökar kroppens produktion av tillväxthormon och testosteron. Båda dessa hormoner är kraftigt fettförbrännande, och efter ett intervallpass kan hormonnivåerna vara förhöjda under flera dygn efteråt. Dessa hormoner bygger även muskler, som i sin tur kräver mer energi och bränner mer fett.

Ganska många aktiviteter lämpar sig för intervallträning, men några av de mest klassiska är kanske backlöpning eller att sitta på en motionscykel. Framförallt det senare har fördelen att det ofta är enkelt att hålla koll på tiden, och se till att följa intervalltiderna man har planerat att träna. Backlöpning kan å andra sidan vara roligt eftersom då behöver man inte hålla koll på någon klocka, utan bara bestämmer ett visst antal gånger man ska springa upp för backen.

Ett lämpligt intervall för att öka din fettförbränning är 20 sekunders arbete följt av 40 sekunders vila. Detta upprepar du sedan 10-15 gånger, beroende på hur mycket du orkar.

Intervallträning kan vara ganska slitsamt, och ifall du är ovan vid träning bör du börja försiktigt. Sikta på att klara av 2 pass/vecka den första tiden, och när det går utan problem kan du försöka med 3 pass/vecka. Efter passet bör du vara noggrann med att äta något proteinrikt snabbt efteråt för att förbättra din återhämtning och ytterligare höja hormonutsöndringen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Träningskläder för tjejer
Idrottspsykologer i Sverige
Varför har golfbollar små gropar?
Kom i form med ett hemgym
Ta del av travtips för större vinstchans