Du är inte inloggad.

Artikel

Missa inte datumet för vinterdäck i år

Såhär mitt i högsommaren så har man en hel del annat att tänka på än när vinterdäcken skall på. Men snart lider nog semestern mot sitt slut för de flesta och vardagen börjar igen. Då måste man tänka på en hel del saker och är man bilägare så bör man tänka på att säkerställa att vinterdäcken är redo. Från den 1 Oktober så är det nämligen tillåtet att sätta på vinterdäck (inklusive dubbdäck). Om du inte har vinterdäck på lager så kan det redan nu vara smart att börja kolla på nätet efter billigaste pris, så att du är redo när det väl är dags.

Vad menas med vinterväglag?

Med vinterväglag menas att det är frost, snö eller is på körbanan. Eftersom vi har ett ganska omväxlande klimat i Sverige så är det därför tillåtet att ha på vinterdäcken närsomhelst om det råder risk för vinterväglag.

När måste vinterdäcken på?

Att ha vinterdäck är lagstadgat i Sverige för att öka trafiksäkerheten. Från den 1 December och tom 31 Mars året därpå måste man ha vinterdäck på båda hjulparen. Missar man detta så kan man åka på böter på 1200 kr vilket är tråkiga pengar. Samma bötesbelopp gäller även om man inte skulle ha tillräckligt mönsterdjup på däcken. Kravet när det gäller mönsterdjup på bildäck är minst 3 millimeter. När det gäller sommardäck så är kravet på mönsterdjup 1,6 millimeter. Detta kan man enkelt testa själv med hjälp av exemplevis en femkrona.

Nu när du vet vilka datum som gäller för vinterdäck så kan du börja planera för dem, så slipper du stressen när det börjar närma sig höst och vinter med vinterväglag!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Importera bil från USA
Taksäkerhet ger skydd
Bra talare och föreläsare i Sundsvall kan förändra ditt liv
Takläggning och takrenovering
Spådom i kort